Jsou příběhy z nového seriálu 1890 pouze fikce? Budete překvapeni!

Páteční historický seriál 1890 můžete sledovat každý pátek ve 20.15 na Primě. Seriál kromě zajímavých kriminálních případů vypráví o prvních krocích moderních kriminalistických metod. Seriál se díky historickému pozadí vytvářel dva roky. Uvidíte jen fikci, nebo i reálné kriminální případy z doby Rakouska - Uherska?

Moderními vyšetřovatelskými metodami a úspěchy proslavený detektiv Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti přijíždí na zámek Betliar řešit tajemnou brutální vraždu služky. Na Gemeru jej vítá místní rázný strážmistr Vilém Černý (Stanislav Majer), kterému přítomnost až příliš sebevědomého vyšetřovatele z Pešti v jeho rajónu není vůbec po chuti. Jak se ukazuje, vražda služky není zdaleka tak jednoduchá, jak by si vyšetřovatelé přáli; navíc to není ani jediné zvláštní úmrtí mladé ženy v této oblasti. Zároveň uvidíte i jiné závažné případy, které budou mít na starosti dva podřízení četníci Viléma Černého. Ti zaručují humornou složku seriálu.

VÍCE SE O SERIÁLU 1890 DOZVÍTE TADY

Fikce, nebo odraz reálné doby?

Detektiv Jánoš Marton se v seriálu 1890 z konce domnívá, že se ve své praxi setkává vůbec s prvním masovým vrahem v Uhersku, zavražděných žen během posledních pár let totiž není pomálu. Hlavní námět seriálu vytvořil slovenský režisér Peter Begányi.

POZNEJTE ZÁSADNÍ POSTAVY SERIÁLU 1890

Ačkoliv se jedná o historický seriál z poslední dekády 19. století, televizní diváci by neměli očekávat věrné zobrazení tehdejší doby, některé dobové detaily byly přizpůsobené ve prospěch motivů zajímavých pro současného diváka, i tak se ale můžeme těšit na případy, které se v tehdejší době staly.

ROZHOVOR S HLAVNÍ HVĚZDOU SERIÁLU JÁNEM KOLENÍKEM NAJDETE TADY

"Hlavní linka seriálu je celá fikce a boční linky, kde jsou mini příběhy, jsou vyrešeršované z archivů. takže se zakládají na historické skutečnosti," vysvětluje režisér seriálu a dodává, že v dnešní moderní době by se dal těžko natočit 100% věrný seriál z 19.století. Stál by totiž několik miliónů eur a investice televize by se nikdy nevrátila.

I přesto se seriál připravoval dva roky. Jeden rok autoři dohledávali dobové rekvizity. Ty se našly klidně až ve Vídni, barandovských studiích, ale i v obyčejných starožitnictvích.

Sledujte každý pátek ve 20.15 na Primě seriál 1890.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.