Seriály a filmy

16. listopadu 2015 10:00

Petra Kloidová

Zmizení Castla se nápadně podobá zmizení spisovatelky Agathy Cristie!

Castle na zabití VII (20) - Upoutávka

Své zmizení ze začátku sedmé řady nemá stále vyřešeno Richard Castle. A právě v úterý se tomu chce podívat na zoubek. I po desítkách let stále obestírá tajemství i zmizení slavné detektivní autorky Agathy Christie. Co se ve dvacátých letech spisovatelce stalo?

Další díl seriálu Castle na zabití uvidíte v úterý od 20.15 na Prima love.

Nasedla a odjela

Jako vystřižená z detektivního příběhu byla několikadenní tajemná epizoda ze života stvořitelky Hercula Poirota a slečny Marplové. 3. prosince 1926 slavná autorka nasedla do svého vozu a odjela z domu. Brzy poté se rozjela obrovská pátrací akce, neboť se Agatha Christie stala nezvěstnou.

Co když se utopila?

A vynořily se i mraky divokých teorií, které jen povzbuzovalo nalezení spisovatelčina auta. Spekulovalo se o tom, zda se Christie například neutopila v nedalekém jezeře nebo jestli se nestala obětí vraždy. K pátrání bylo nasazeno přes tisíc policistů, 1500 dobrovolníků a několik letadel. Do případu se vložil i další slavný detektivní spisovatel Arthur Conan Doyle, který prý hledal odpověď na spirituální seanci. Po spisovatelce však nebylo ani vidu ani slechu. A žádné tělo se nenašlo.

Nic nevím, říká Agatha

Rozuzlení přišlo 14. prosince. Ovšem jen částečné. Právě tehdy totiž Christie našli v hotelu v městě Harrogate, kde byla zapsána pod falešným jménem Theresa Neele. Autorka přitom rozhodně nebyla zabarikádovaná v hotelovém pokoji – naopak si celkem užívala života. Vůbec však údajně nevěděla, proč udělala, co udělala. A co se celé dny, kdy byla nezvěstná, dělo.

Mimochodem Neele bylo příjmení milenky jejího manžela, kvůli níž dokonce požádal o rozvod. A právě to, že se jí rozpadalo manželství, údajně mohlo být jedním ze spouštěčů tohoto tajemného dobrodružství.

Byla v šoku?

Lékaři u Agathy kromě stresu z manželových záletů diagnostikovali amnézii, mluvilo se i o tom, že na psychický zkrat mělo mít vliv i přepracování a úmrtí matky. Christie se pak brzy poté zotavila, dala vale nevěrnému manželovi, začala znovu psát a později se podruhé vdala. Záhadu, která se odehrála na sklonku roku 1926 však nikdy nevysvětlila. Ani ve své autobiografii.

Filmová představa

Nicméně filmařům to nedalo a pustili se do „ztvárnění“ i těchto tajemstvím obestřených dnů. Ve snímku Agatha tak tvůrci rozjíždějí příběh, který se mohl i nemusel stát. Agathu tu, pouhé tři roky po smrti spisovatelky, hraje Vanessa Redgrave, muže, který jí zasáhne do života pak Dustin Hoffman. Co by na to říkala sama Agatha?

Další díl seriálu Castle na zabití uvidíte v úterý od 20.15 na Prima love.

-nov

Sdílejte článek