Práce delegáta cestovní kanceláře je někdy opravdu zajímavá. Co všechno musí řešit a na jaké otázky mít vždy odpověď? Přečtěte si originální zápisky delegáta Jiřího Malšovského z Řecka. Největší problém? Namísto řecké kuchyně chtějí Češi knedlíky.
Delegát z Řecka vypráví: Čechům tu chybí vepřo, knedlo, zelo
„Do tohodlenctoho hotelu mě už nikdy nikdo nedostane!“ řekla mi korpulentní dáma středního věku. Pracuji jako zástupce cestovky na jednom z řeckých ostrovů. Řeč byla o čtyřhvězdičkovém zařízení typu all-inclusive. Do češtiny přeloženo: ubytování se snídaněmi, obědy a večeřemi v ceně pobytu. A jako nášup k tomu co hosté vypijí. Alko, nealko. Kdo má chuť na zmrzku a náladu stát v červencovém horku frontu před jídelnou, je denně v 16:30 odměněn kakaovou, vanilkovou a jahodovou. Co snese.
All inclusive je pro Čechy moc
Záleží mi na názorech našich hostů, a tak jsem se dámy zeptal, co že jí tak na tomto standardně luxusním hotelu v Řecku vadilo. Doposud si nikdo nestěžoval. Dotyčná si vedla svou:
„Pane průvodce, sem mě už nikdo nedostane, víte?! To byla smrt žrádlem!“ Zrovna jsem skupinu klientů odvážel autobusem na letiště. Uvědomil jsem si, že zmíněný hotel na kvalitním a skvělém jídle opravdu nešetří. I kuchař je vyučen v oboru.
Dovolená v Řecku v číslech
- V roce 2012 je Řecko nejčastěji volenou destinací Čechů pro letní dovolenou – zájezdy do Řecka tvoří asi 17% z celkového prodeje všech dovolených.
- Češi mají ve zvyku navštěvovat převážně řecké ostrovy, do pevninského Řecka jich jezdí podstatně méně.
- V roce 2010 vycestovalo do Řecka celkem asi 360 tisíc Čechů a převážná většina zvolila pro svou dovolenou leteckou dopravu.
Nevěděl jsem, co odpovědět. Sám v hotelu občas obědvám, nebo večeřím. Je to na mně i vidět. Ale smrt si představuji trošku jinak. Takže jsem jen soustrastně pokýval hlavou, jak se v případě smrti patří, a pokračoval ve sledování krásně modré linky Egejského moře po mé pravici.
Vepřo a knedlo na dovolené v Řecku. Kam se hrabe tzatziki.
Ticho rozčísl nakvašený hlas mladého muže, sedícího v dosahu dámy přes uličku:
„Mě teda jako vadilo, že tam za celejch deset dní neservírovali ani jedinkrát český jídlo. Když už jim sem teda jako jezdíme, mohli by se nějaký naše jídla naučit vařit. Třebas vepřo knedlo! To by zvlád´ i kuchařskej učeň! No nemám pravdu?!“
„Nemáte,“ řekl tichým hlasem starší pán drobného a hubeného vzezření. Dominantou jeho vizáže byly obří archaické brýle, pamatující první republiku. „Na řecké kuchyni je zajímavá právě ona chuťová specifičnost. A není náhodou, že řeckých restaurací je po celém světě jak naseto.“
Pravý řecký salát
Ingredience:
- 3 středně velká rajčata
- 1 oloupaná okurka
- 1 červená paprika
- 1 červená cibule, nakrájená na klínky
- 50 g černých oliv
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 150 g sýra feta, nakrájeného na kostičky
- 1 odrhnutá větvička čerstvého oregana (nebo 2 lžičky sušeného)
- červený vinný ocet a sůl k podávání
Postup:
Zeleninu nakrájejte na větší kusy, cibuli na klínky a vše včetně oliv rozdělte do misek nebo hlubokých talířů a zakápněte olivovým olejem. Na salát nasypte kostičky fety a na ni oregano. Salát podávejte s bílým pečivem a s vinným octem a solí na dochucení.
„Já mám nejradši smažák s hranolkama a tatarkou, dědečku,“ řekl asi osmiletý chlapec, sedící po pravici pána s brýlemi. Ten ale pokračoval dál. „Vezměte si například tzatziki. Pochopitelně z originálního řeckého jogurtu. Ach, jak osvěží v těchto vyprahlých letních dnech. A zdejší musaka? Chutnala, jako kdybych přišel do kuchyně k řecké mamince. Saláty byly ódou na radost. Zakapané panenským olivovým olejem lisovaným za studena. Že je tuze zdravý, pane průvodče?“
Ochutnat místní kuchyni? Češi vyznávají vepřovou víru
„Ano,“ připojil jsem se k diskuzi, „obsahuje vitamíny E a A, odbourává z těla fenoly a nebezpečné konzervanty, blahodárně působí na krevní oběh, u mužů podporuje potenci...“
„...já sem nejvíc potentní v neděli po o, když se nadlábnu knedlíkama,“ vrátil se do debaty nositel vepřové víry.
„Hned zejtra si dám smažák, s hranolkama a dvojitou tatarkou!“ reprízoval svou poznámku osmiletý chlapeček.
„A toho ovoce,“ nedal si pokoj starší pán v brýlích. Melouny, teď zrovna dozrávají nektarinky a broskve. Moučníky!!! Tiramisu. V řecké kuchyni najdete bezpočet neopakovatelných chutí.“
Pane průvodce, zazpíváme si...
V duchu jsem se sám sebe ptal, jak asi rozsoudit tento gastronomický spor. Prožil jsem v Řecku nějakou dobu a v současnosti pracuji jako delegát na ostrově Kos. Jsem tedy logicky fandou řecké kuchyně. I když ruku na srdce. Koncem sezóny se mi tu a tam zasteskne po polévce s játrovými knedlíčky, svíčkové se šesti, štrúdlu a kapučínu. Na české kuchyni jsem přece vyrostl. A mám ji rád, no jéje...
Takže abych zabránil hádce a zachránil atmosféru pohody tohoto červencového turnusu, navrhl jsem do autobusového mikrofonu osádce hostů zpěv:
„Vážení přátelé, tak třeba tuhle, co říkáte:
PŘEDSTAVTE SI, PŘEDSTAVTE SI,
CO JSEM MĚL DNES K OBĚDU:
KNEDLÍKY SE ZELÍM,
SE ZELÍM KYSELÝM...“
Inzertní sdělení: Dovolená na řeckých ostrovech | |
Cestovní kancelář Alex, specialista na dovolenou ve Středomoří, pro vás vybírá ty nejlepší zájezdy do Řecka: | |
Kos - ostrov lékaře Hippokrata Vydejte se na cestu historií! Ostrov Kos, rodiště slavného antického lékaře Hippokrata ukrývá spousty významných antických památek a město Kos je údajně nejkrásnějším řeckým městem vůbec. A k tomu malebné vulkanické ostrůvky nebo divoký kiting! | FOTO: CK Alex |
FOTO:CK Alex | Rhodos - sluncem zalitý ostrovOstrov Rhodos je místem, kde kdysi stál obrovský Rhodský kolos a kde se odedávna potkávaly staré civilizace. Dnes tu zažijete báječnou dovolenou v Řecku zalitou sluncem a ponořenou do barevných korálových moří. |
Korfu - odpočiňte si jako Odysseus 40 druhů orchidejí, zelené lesy, svaží vánek. Rozeklané pobřeží ostrova Korfu omámilo rakouskou císařovnu Sissi a síly tu sbíral i bájný Odysses. Odpočiňte si i vy v ráji azurových zátok, kde voní pinie a olivy! | FOTO: CK Alex |
Čtěte dále:
Kam vyrazit za skvělým jídlem? Gurmán na cestách vám poradí!
- 5 míst, 5 chutí: Zkuste speciality z tajných koutů Řecka
- Jak na dovolené nepřibrat? Jeďte na BIO dovolenou
- Nevařte doma! Víme, kam na rodinný oběd
Autor: J. Malšovský, delegát na ostrově Kos