Turecký borec vede, ale Řek se dotahuje. Olympiáda se odehrává každý den – to když začnete dumat nad tím, jestli si dopřát dobroty z řecké nebo spíš turecké kuchyně. Jaké přednosti mají tihle dva sportovci a jaké tajné zbraně vytáhnou ve středomořské gurmánské disciplíně? Čtěte online záznam utkání!
ONLINE reportáž Řecko vs. Turecko. Kdo vaří líp?
Dnešní zápas bude opravdová lahůdka pro všechny milovníky středomořské kuchyně. Na startu stojí dva známí borci – řecký mistr světa z loňského roku a několikanásobný turecký olympijský vítěz. Jinými slovy – čeká nás duel, při kterém se vám bude svírat žaludek, a vaše chuťové buňky zažijí několikanásobnou extázi. Teď se ale pojďme podívat zblízka na naše dva závodníky, kteří se už na startovní čáře rozcvičují.
Středomořský souboj: zkušení borci mají natrénováno
Turecký atlet patří mezi skutečnou světovou špičku. Spolu s týmem z Číny, Itálie, Francie a Mexika se turecká výprava řadí k nejvšestrannějším z celého světa. V jejich stylu je patrný vliv osmanské kultury, balkánu a středního východu, především je v něm ale dobře vidět dlouhá, systematická příprava – turecký tým má v záloze recepty staré tisíce let jako je třeba šafránová rýže nebo halva. Nejsilnější stránkou tureckého sportovce je pak tradičně gril, který nejvíce oceníte jen při dovolené v Turecku.
Turecká taktika: Jogurtový kebab
Ingredience:
- 350 g jehněčího masa
- 1 středně velká cibule
- 2 rajčata
- 3 brambory
- 3 papriky charleston
- 1 sklenice oleje
- 1 lžíce másla
- 200 g jogurtu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 sklenice horké vody
- 1 lžíce majoránky
postup:
Cibuli na větší kostečky osmažíme na másle v hlubším hrnci. Přidáme na kostky nakrájené jehněčí a vše smažíme pět minut. Osolíme, přidáme majoránku, zalejeme 1/2 sklenicí horké vody a zakryté pokličkou vaříme asi 30 minut. Oloupané brambory nakrájíme na hrubší hranolky a osmažíme na rozpáleném oleji. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme zrníček, osmažíme zprudka na oleji a přidáme k hranolkům. Na oleji osmažíme i na čtvrtky nakrájená rajčata. Hranolky na talíři polijeme jogurtem, maso ozdobíme petrželí a podáváme s osmaženou zeleninou.
Řecký borec je ostřílený mazák, který se ve vrcholové gastronomii pohybuje už více než 3000 let. Za svojí dlouhou kariéru stihnul posbírat řadu ocenění a svým stylem inspiroval mnoho začínajících sportovců. Právě řecký atlet ukázal celému světu bešamelovou omáčku a podle receptů řecké kuchyně, postavených na čtyřech pilířích, se dodnes trénuje po celém světě. Základem tréninku podle Řeka je kombinace čerstvých surovin, zeleniny a bylinek, olivového oleje a jednoduchosti.
Hlavní taktika na otočném grilu a pomalé tempo
Zazněl startovní výstřel a závod je odstartován. Zvláštností tohoto duelu je, že oba soupeři mají velmi podobnou hlavní taktiku. Turecký tým neriskoval a vytasil klasický kebab – telecí maso, zavinuté na otočném špízu. U nás je známý spíš kuřecí kebab, ale ten pravý, turecký, je z telecího nebo jehněčího masa a v podání špičkového tureckého závodníka je to skutečný zážitek.
Řecký sportovec vsadil na gyros – stejný je princip grilování masa na otočném špízu a jeho následné ořezávání, liší se ale ve způsobu podávání – gyros se jí v pita chlebu, zatímco kebab v housce. Závod se pomalu rozjíždí a oba dva borci podávají velmi vyrovnané výkony. Tempo je mírně pomalejší, ale atleti si celý průběh zápasu vyloženě užívají – postupují od předkrmu, přes polévku a hlavní jídlo až k salátu, dezertu a závěrečné kávě.
Řecká tajná zbraň: špenátový koláč Spanakopita
Ingredience:
- 300 g čerstvého špenátu
- 2 jarní cibulky
- 200 g sýru feta
- 1 vejce
- mletý pepř
- olivový olej
- 2 pláty listového těsta
Postup:
Spařené listy špenátu rozmixujte, přidejte cibulku, nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř. Rozválejte plát těsta, vložte do koláčové formy a vytvořte vyvýšený okraj. Těsto potřete špenátovou směsí, navrch dejte druhý plát, pokapejte olejem a pečte v troubě přibližně 40 minut.
Tajná zbraň: Oba borci vytahují skryté trumfy
Nenechme se ale ukolébat příbojem Středozemního moře – borec z Turecké riviéry zahájil útok! Vytahuje svoji tajnou zbraň – delikatesu jménem Imam Bayildi z baklažánu. Název téhle zákeřné taktiky znamená „Imám omdlel“ a přesně tohle se stalo i řeckému sportovci – na takhle silný kalibr nebyl připraven. Je vidět, že Turek má opravdu natrénováno. Řek se ale zvedá a vrací úder – celý stadión šílí, když nad oválem zavoní spanakopita – vynikající špenátový koláč z listového těsta.
Cílová rovinka: Baklava a trochu toho štěstíčka
To už ale zkušený turecký borec vbíhá do cílové rovinky – s velkým štěstím mu vyšel únik z řeckých osidel, když se ho Řek snažil na poslední chvíli opít ouzem, metaxou a výborným vínem – retsinou. Těsně před cílem ukazuje Turek, že si zaslouží vyhrát právem. Síly dezertu baklava v souboji s řeckým kataifi jsou sice velmi vyrovnané – oba dva recepty sázejí na listové těsto, ořechy a sladký sirup – ale turecký tým byl na koncovku lépe vybaven silným tureckým černým čajem.
„Přepálil jsem začátek a pak už jsem neměl dost sil do finále,“ lituje po zápase řecký sportovec. „Prioritou je teď ale pro mě příprava na další olympiádu,“ dodává. Za 4 roky se tyto dva týmy opět utkají a řecká výprava bude mít o trochu lepší startovní pozici – Turci mají díky skvělému jídlu velký problém s nadváhou. Řecké jídlo plné zeleninových salátů a ryb je oproti tomu velmi zdravé, zvlášť pokud se konzumuje ve správném množství a pod dohledem trenéra.
Inzertní sdělení: Gurmánská dovolená v Řecku a Turecku | |
Cestovní kancelář Alex, specialista na dovolenou ve Středomoří, pro vás vybírá ty nejlepší zájezdy do Řecka a zájezdy do Turecka: | |
Turecká riviéra Na Turecké riviéře objevíte nejen bronzové opálení, ale i věčně hořící oheň na hoře Chiméra nebo jezírka na bílé hoře Pamukkale. A samozřejmě i všechny slavné turecké dobroty! | FOTO: CK Alex |
FOTO:CK Alex | Ostrov Lefkada - řecký pokladOpuštěné pláže, azurové moře a skvělá kuchyně - vydejte se na Lefkadu, jeden z nejkrásnějších řeckých ostrovů, kterému propadl i Aristoteles Onassis a jeho žena Jacquelin Kennedyová! |
Ostrov Kréta - historický skvost To nejkrásnější z Řecka ukrývá ostrov Kréta - dokonalé souznění historie a přírody se v každé zátoce třpytí jinými odstíny modré. Skvostné pláže, slavné památky, skvělé jídlo a divoká příroda. | FOTO: CK Alex |
Čtěte dále:
Kam vyrazit za skvělým jídlem? Gurmán na cestách vám poradí!
- Nevařte doma! Víme, kam na rodinný oběd
- 5 míst, 5 chutí: Zkuste speciality z tajných koutů Řecka
- Delegát z Řecka vypráví: Češi all inclusive neocení
Autor: Viola Kratochvílová a CK Alex
Řecký gyros se od kebabu liší použitím chleba pita. FOTO: CK Alex
Řecký dezert kataifi je vyrobez z listového těsta, sirupu a ořechů. FOTO: CK Alex
Řecká a turecká kuchyně je známá hlavně pro grilované maso. FOTO: CK Alex
Na dovolené v Řecku nebo Turecku Vás nejlépe osvěží ledové koktejly. FOTO: CK Alex
V Řecku určitě ochutnejte jejich národní nápoj ouzo, metaxu a víno retsina. FOTO: CK Alex
Klasický turecký dezert baklava je z oříšků a listového těsta a je velmi sladký. FOTO: CK Alex
Kebab i gyros se grilují na otočném grilu a odřezávají se hotové kousky masa. FOTO: CK Alex
Špenátový koláč spanakopita je řeckou specialitou. FOTO: CK Alex
Zeleninové saláty jsou typickým řeckým jídlem. Vše doplňuje olivový olej. FOTO: CK Alex