Seriály a filmy

15. listopadu 2010 11:06

Petr Ullmann

Komu pomůže Buddha?

Bude to ještě víc Na nože! Touha a možnost zvítězit a vyhrát milion a titul superšéf vzrůstá každým kolem.

Naposledy měli vypadnout dva kuchaři, ale naštěstí vypadli Iveta s Robertem jen za dveře. Petr a Lukáš si užívali bonusový relaxační večer ve špičkovém pražském hotelu, zatímco Jarda řádil na svatbě. Čerstvý novomanžel přiváží kamarádům výslužku a přiznává, že i když své soupeře rád vidí, nejraději by dojížděl už jen z domova. Na začátku jedenácté epizody svedou další zápas o zástěru imunity amatéři Lukáš a Iveta a profesionálové Petr, Jarda a Robert v prostředí pražského Buddha Baru. I následující vyřazovací den se bude vařit o sto šest. Tentokrát v časovém limitu a podle receptu z kuchařky Zdeňka Pohlreicha přímo proti autorovi. Pozná porota jídlo svého předsedy? A je možné, že někdo ze soutěžících předčí šéfa? Uvidíte už v úterý 16. listopadu ve 21.20 v dalším díle kuchařské soutěže Na nože!

Šrumec v Buddha Baru

Naši pětici čeká důležitý boj o imunitu. Nikoho neomámí ani Buddhův přátelský úsměv v restauraci s mystickou atmosférou, protože v kuchyni vládne normální frmol. „Jestli mi tady někdo položí cherry rajčata přes celej talíř, přejedu mu nohy, dám zpátečku a ještě jednou couvnu,“ vyhrožuje šéf, když přijde pozorovat svoje ovečky uprostřed směny. Luxusní restauraci vede Tomáš Stehlík a provoz je rozdělen na sekce podle obtížnosti a druhu provozu. Soutěžící dostanou čas na to, aby se na práci v neznámém provozu připravili. Budou vařit autentickou kuchyni, která se v rámci řetězce Buddha Bar dělá stejně po celém světě. Je to moderní panasijská kuchyně ovlivněná francouzskou gastronomií. Hosté sem nejvíce chodí na hovězí wok, kuřecí salát a sushi. Kuchaři dostali k ruce nějaké recepty, které musejí rychle nastudovat; na počátku se mohou ptát i kolegy z baru. Hlavně se musejí přizpůsobit specifickému způsobu krájení, jakého se v asijské kuchyni vyskytuje víc než dost. „Kuchař musí být technicky vybavený, musí zachovat chladnou hlavu, musí mít přehled a schopnost zapamatovat si objednávky a musí být psychicky odolný. Uvařit dobré a vynikající jídlo nestačí. Když máte v hospodě dvacet lidí, nebo sto dvacet, tak je to najednou úplně jiný,“ shrnuje nároky práce v profesionální kuchyni Zdeněk Pohlreich.

Jarda má jasno, v pěti lidech představuje zástěra imunity opravdový trumf, který by moc rád opět získal pro sebe. Robert, který si ji ještě neuvázal, s něčím takovým už ani nepočítá. Jarda má udělat kalamárový wok s žabími stehýnky, a i když si šéf myslí, že ho to baví, mýlí se. Vaření, kdy se všechno nahází do jedné pánve, není Jardův šálek čaje. Iveta se musí hlavně přizpůsobit rychlosti, jakou vyžaduje vaření na ohni. Petr považuje asijskou kuchyni za natolik rozmanitou, že se v ní napoprvé nemůže nikdo absolutně vyznat. Také se potí nad plamenem, vaří nudle, krájí a míchá. Lukášovi se líbí, jak to tu „odsejpá“, zatím mu to nevadí, naopak. Nepaří se nad wokem, ale obrací masíčko na roštu. Předseda poroty ochutnává výtvory, které soutěžící na zkoušku navařili. Mohou se pustit mezi hosty? Tuňákový tataráček, banánové kari, křehký kuřecí salátek a šéfkuchařova oblíbená černá treska – namarinovaná a jen dotažená pod grilem. Šéf je spokojen, prý je to „materiál“. Odteď se jede naostro. Kdo si povede nejlépe a vytvoří nejautentičtější pokrm z menu luxusní restaurace? Jako všudei zde stojí úspěch podniku na surovinách a výsledném produktu v očekávané kvalitě. Jak ohodnotí jídlo stálí hosté? Všimnou si něčeho zvláštního? Robertovi se v Buddha Baru líbí, ještě prý nepracoval v lépe vybavené kuchyni. Přehledné boxy a zdejší pořádek dávají smysl. Jarda připravuje chobotnici, ale protože to nedělá poprvé, nemá z toho ani po včerejší oslavě těžkou hlavu. Dojdou mu ale jarní rolky – kde se stala chyba? Lukáš trochu bojuje s místem i minutami, čas ubírá i pročítání neznámého receptu. Teče z něj pot; co ho zaskočilo nejvíc? Velké vedro a „moc rychlá tiskárna“, směje se. Jak se daří v Buddha Baru Ivetě, na kterou vyšlo hovězí? Hodnotí to jako zážitek a cennou zkušenost, protože se steaky má minimální praxi. Naučí se zvládnout různé stupně propečenosti masa. Jednou si v tom vražedném tempu poplete objednávky, Ivetu ale adrenalin provozu baví a nabíjí. Kdo si na základě doporučení šéfkuchaře Tomáše Stehlíka, který ten cvrkot bedlivě sleduje, nakonec oblékne kouzelnou zástěru imunity?

Vaření proti šéfovi

„Zítra budete o postup bojovat s někým, s kým to tak jednoduchý nebude,“ maluje bubáky na zeď po úspěšné směně Zdeněk Pohlreich. „Budete vařit podle zadání, které vám dáme,“ říká šéf obklopen kolegy z poroty, „a dostanete na to pouhých třicet minut času.“ Co se dá uvařit za půlhodinku? „Musíte vyrobit produkt, který se od zadání nebude vůbec lišit,“ upřesňuje šéf. Odchází pro mistra a přichází sám v rondonu. Překvapení a dobrý fór. Petrovi se takové zadání líbí. Soupeřit proti Zdeňku Pohlreichovi považuje za čest. Soutěžící uvaří z knížky šéfových receptů vybraný pokrm a porotci zhodnotí, čí jídlo je nejlepší. Poznají, co uvařil šéf a co protistrana? Iveta dostane za úkol vepřovou kotletu se zelím, Petr okouna. Oč jednodušší jídlo, o to lepší výsledek se očekává. V šéfovi se vzmáhá soutěživý duch, je prý celý nervózní. „Doufám, že vám to moc nejde,“ provokuje soupeře. Petr je šťastný, že může dělat s rybami, s nimiž pracoval čtyři roky. Svého okounka proto zvládne už za dvacet minut. Zato Iveta trochu bojuje se zelím, bleskové vaření ji moc nebaví. Doma si užívá dlouhé kuchtění, které jí zabere hodiny. Jaká jídla vyhrávají, ta šéfova, nebo soutěžících? „Je něco víc než recept – a to se jmenuje kuchařská technika,“ upozorňuje Roman Vaněk. „A ta tady chybí,“ dodává. Když přijdou na řadu zkušení profesionálové Robert a Jarda, jsou porotci zvědaví, kdo z nich bude lepší. Robert dělá játra, kdyby náhodou vyhrál, šéf mu prý knížku podepíše. Jarda peče kachní prsa, po nichž nijak netoužil. Stejně si myslí, že to ani nejde vyhrát. Zdeněk Pohlreich má svoje jídla skvěle „zmáknutá“, kdežto on je dělá poprvé. Jeho kachna zamotala Romanovi na chvíli hlavu, má od pohledu polojasno, až podle chuti se zorientuje rychle. A kdyby už si vůbec nevěděl rady, tak prý vždycky pozná glazírovanou šalotku Zdeňka Pohlreicha. Ale i šéf Kulinářského institutu se utne… Bojí se, že ztratil kamaráda. Je šéf Café Imperial tak malicherný? To Eva Filipová se nezmýlí a za Zdeňkem do restaurace může chodit dál. Ale žerty stranou, jednomu z účastníků jde o všechno. Někdo na šéfově receptu opravdu vyhoří a zabalí si své nože. Kdo opustí reality show jako další? „A teď teprve přijde ta největší šavlovačka,“ prorokuje hlavní porotce soutěže o milion korun a titul superšéfa.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.