Seriály a filmy

21. září 2016 13:11

Petr Ullmann

Čtvrteční Ano, šéfe! Nadšená amatérka a spousta věcí, které má šéf „tak rád“

V další repríze šéf vyráží do Liberce. Podnik sídlí v prvním patře, spousta lidí cestu nahoru rozmyslí a odejde ke konkurenci. Servírka Jitka a kuchař Pavel se rozhodli sami napsat šéfovi „závaznou z nejzávaznějších přihlášek“ do jeho pořadu a požádali ho o návštěvu bez vědomí majitelky.

Zdeněk Pohlreich čelí skutečné výzvě. Restaurace U Rytíře, kam tentokrát přijíždí rozdávat radost a smích, leží v centru Liberce, jen pár kroků od radnice. Stylový a fungující podnik s výborným pohoštěním, oáza pohody pro lidi, kteří pracují a pohybují se uprostřed města, to je majitelčin sen. Klidu je tam ale až příliš, dokonce tolik, že už to nebaví ani personál.

Reprízu Ano, šéfe! sledujte ve čtvrtek ve 22.25 na Primě.

Taková věc se stala poprvé, a šéf je proto docela zvědavý, co ho U Rytíře čeká. Restaurace sídlí v domě, kde byl kdysi krejčovský salon, potom pizzerie.

V přízemí je lékárna a do restaurace musíme vystoupat do prvního patra. I když je odtud hezký výhled, schodiště představuje určitou bariéru, která podnik znevýhodňuje. Chybí bezprostřední kontakt mezi potenciálními hosty a personálem, nalákat lidi k návštěvě je těžší. Majitelka restaurace, která uvízla v šéfově „gastropolepšovně“, je nadšená amatérka. Prohlašuje o sobě, že „umí trošku vařit a má nápady, tak proč to nezkusit“? Je pyšná na svou kreativitu, někdy zkouší nové pokrmy metodou pokus-omyl, až je spokojená s výsledkem. Chválí si nové kuchaře, mladé muže, kterým ještě není třicet let. V kuchyni teď vaří Pavel a Ind Samir, oba mají za sebou praxi v dobrých podnicích i účast v kulinářských soutěžích. Majitelka udává, že od jejich působení se návštěvnost restaurace pomalu zlepšuje a naštěstí už neodpovídá situaci ze zvacího dopisu. Přemýšlí o tom, že se více zaměří na českou kuchyni, proto uvítá Zdeňkovy návrhy na nový, tradičnější a ucelenější jídelníček, ačkoliv o něj původně nežádala. Možná by se ještě mohl říznout indickou kuchyní.

Dále uvidíte

U Rytíře pracují dva mladí ctižádostiví kuchaři. Kdo z nich bude šéfovat v kuchyni? Jak dopadne „kruh pravdy“, kde se proberou i výsledky místní ankety? Jak zhodnotí podnik U Rytíře gurmet, který se na restauraci podívá zvenčí? A především: dostanou U Rytíře hvězdičku Zdeňka Pohlreicha? A testovací otázka nakonec: Dali byste si obrovský steak za sedm stovek, kdybyste věděli, že pokud ho sníte v časovém limitu, nemusíte platit?

Pokud vás zajímá, jak připravuje šéf v Café Imperial selátko a jak dopadl nový koncept restaurace U Rytíře, kde podle paní majitelky jdou nejvíce jídla z kuřecího masa a těstoviny, přitom chce ale vařit po česku a kombinovat to s indickou kuchyní, nenechte si ujít další reprízu gastronomické show Ano, šéfe!

Přečtěte si ještě rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem:

Zdeňku, je to s restaurací opravdu tak vážné, jak psal personál v mailu?

Vzhledem k tomu, že podnik sídlí v prvním patře, což považuju za jeden z jeho handicapů, si spousta lidí cestu nahoru rozmyslí a odejde ke konkurenci.

Jak z takové situace?

Lidé musí o podniku vědět. Tady je důležité propagovat restauraci, jinak to nebude fungovat. Samozřejmě spolehlivá reklama je „ksicht“ hospody a kvalitní jídlo, za nímž se budou lidi vracet a o kterým si řeknou.

Co tady vaří, co by chtěli vařit a co by měli vařit?

Tady se bohužel opět plně odehrává bezduchá kreativita, zbytečně proplýtvaná energie. Experimenty. Jídelní lístek je ambiciózní zmatek. Chtělo by to více lehkosti a méně rvavosti a až agresivní snahy. Ta sama o sobě nestačí, musí se to umět. Paní majitelka by chtěla vařit moderní českou kuchyni, teď jde o to, co si pod tím kdo představuje. Já bych navrhoval jídla jako křepelku se šťouchanými brambory, klasickou svíčkovou, sladkovodní ryby, jako jsou candát nebo pstruh, spíš než například hermelín s brusinkovou omáčkou.

Jaký recept uvidí diváci?

Upečeme selátko, to by mohla být jedna ze specialit, kterou si tady umím představit.

Jak se vám spolupracuje se zdejšími kuchaři?

V kuchyni jsou dva mladí muži, jeden z nich je Ind. Proto by také určitý segment zdejší nabídky mohla tvořit indická kuchyně. Mládenci mají imponující životopisy, zajímavou praxi, tak uvidíme, co předvedou. Někdo z nich tu práci ale musí řídit, to tady taky úplně nefunguje.

Sdílejte článek
Štítky Liberec Zdeněk Pohlreich

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.