Seriály a filmy

10. listopadu 2009 18:05

Petr Ullmann

Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem o Motorest Galerii

Srdcem restaurace je kuchyně! Po příjezdu do Motorestu Galerie šéf nešetřil svým jadrným černým humorem. Jídlo mu nechutnalo a narazil znovu na vše, co tak často pranýřuje.

Po příjezdu do Motorestu Galerie šéf nešetřil svým jadrným černým humorem. Jídlo mu nechutnalo a narazil znovu na vše, co tak často pranýřuje. Navíc ho zděsilo, že dochucovadla, polotovary a šlendrián jsou nešvary, které plynně přebírá i gastronomický dorost. Potom, co chvíli přemýšlel, jestli neskočí pod projíždějící náklaďák a neskončí jako trpitel na protějším kříži, se rozhodl, že kuchtíkům připomene základy, které si sice měli odnést ze školy, ale možná „byli právě na cigáru“. A nikoho nešetřil – přijel sem přeci proto, aby je to naučil.

Zdeňku, jak vidíte zdejší situaci?

Nikdy nepřestanu žasnout nad lidskou odvahou. Je to amatérismus v kombinaci se zoufalým odhodláním. Kvůli přežívání tu restauraci ale přeci nemají. Osobně se těším, až přijde ten očekávaný kuchař a vezme to tady do ruky. Snad bude něco umět a bude mít větší chuť do práce než mládenci.

Co byste vytknul zdejší kuchyni?

Tak to můžeme vzít popořadě: smetanová omáčka s vegetou, polévka s mraženou zeleninou, vývar je prášek. Knedlíky kupované, fazole pro vegetariány jsou šlichta z konzervy a přidává se do nich šunka!. Vždyť je to nesmysl a hnusný k tomu! To abych šel hledat, kam půjdu na oběd! A největší bomba je ta jejich inzerovaná přírodní šťáva, která přírodní samozřejmě vůbec není. Co je přírodního na práškovým vývaru zahuštěným instantní jíškou? Chřest z konzervy s hustou omáčkou, která se srazí, jakmile trochu vychladne. Proč dělají biftek, když ho vůbec neuměj? Jak můžou to maso házet na studenou pánev? Pustí vodu a můžou to zabalit. Pokud něco zásadního nezmění, můžou to tady zavřít, musí zvednout tržby. Srdcem restaurace je přece kuchyně!

Narazil jste u kuchařů, kteří jsou po škole na základní nevědomosti. To je dost alarmující, ne?

Samozřejmě. Já už se toho třeba nedožiju, ale ta situaci u nás se jednou zlepší. Musí. Co pak budou dělat takovýhle lidi? Stát někde frontu na pracáku, nebo obracet nějaký nesmysly v tom nejhorším pajzlu. A hrozný taky je, že se tyhle blafy dělají pořád dál a lidi to jedí a platí za to, to je štafeta, za kterou si můžou sami.

Co je budete učit vařit?

Naučím je kotlety na hříbkách a předvedu jim svůj majstrštyk – králíka na dijonské hořčici. To jsou jídla s lehčími krémovými omáčkami, které by se měli kluci naučit. Taky jim předvedu, jak si už od rána zorganizovat práci v kuchyni, protože to je taky základ, bez kterýho to nejde. Den v kuchyni totiž začíná s tužkou a papírem.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.