Na Liberecku upeče Dolinová z Holan

Jaroslav Sapík a Daniela Šinkorová to tentokrát nemají daleko. S putovní kuchyní se z Jablonecka přesunou na Liberecko. Tam už do kamen přikládá moderátorka a herečka Michaela Dolinová, aby je přivítala ve své vyhřáté chalupě.
Česko na talíři II (3) - Obrázek 1

Venku totiž mrzne, až praští. Což však štábu nezabrání rozložit na Českolipsku kuchařský stan.Zvlášť když se obec Zahrádky může pochlubit bohatou historií a roubenými chaloupkami.  V památkové zóně uvaří Jaroslav Sapík přesnídávkovou fazolovou polévku s uzeným masem, která zahřeje všechny statečné, co dorazili a přinesli recepty, černou ředkev i masové kuličky. Michaela Dolinová prozradí něco o své chalupářské minulosti a současnosti v Holanech a upeče „premiérový koláč“ podle babiččina receptu. Je tak výborný, že si o návod řekne i mistr. A co uvaří šéfkuchař jako hlavní chod? Jemný máslový řízek se zeleninou, která je i v třeskuté zimě vždycky po ruce: s brambory, červenou řepou a křenem. Co potřebujete na rychlý divácký recept? Opět hlavně brambory. Nenechte si ujít další Česko na talíři. Zajímavé povídání a vaření vás jako vždy čeká v neděli v 18.00 hodin na Prima family.

Proč si Míša Dolinová vybrala Českolipsko? Rozhodla vzdálenost od Prahy, půda, stodola a malé stavení pro holky na hraní. Hostitelčinou pýchou na téměř vlastnoručně zrekonstruované chalupě v Holanech je nově zbudovaná ložnice. Ale protože je nejradši venku, miluje pergolu a svoje rána. Vstává jako první, dojde rodině pro čerstvé rohlíky a sama si na terase přečte noviny. Odpoledne jezdí na kole, v létě se koupou v okolních rybnících. Snaží se vařit variabilně, ale stejně nejraději smaží palačinky. (Slané častěji než sladké.) Teď ale upeče babiččin koláč. Jde o kelímkový recept s jogurtem a ovocem. Míša Dolinová mu říká premiérový, protože byl její cukrářskou premiérou ve čtrnácti letech. Kromě mouky potřebuje oříšky, sezonní ovoce, třtinový cukr a med, kterým nešetří. Pečení je pro Mišku dobrodružství. Výsledkem kupodivu není žádný „suchar“, i když koláč obsahuje minimum tuku. Jaroslav Sapík si dokonce řekne Míše o recept do své restaurace, což je pocta! A Daniela se kolegyně zeptá na její recept na stále štíhlou postavu.
Dezertu předchází hlavní chod se salátem z červené řepy, který potřebuje perfektní nálev z křenu, koriandru, fenyklu, octa a cukru. Na řízek koupíme libovou plec. Větší kousky masa rozmixujeme se smetanou a promícháme s vejci a trochou sušeného mléka, což je Sapíkův trik. Hmotu smícháme s moukou, špetkou soli a bílého pepře, ovoníme muškátem a strouhanou citronovou kůrou. Jaroslav předvede, jak zformovat řízky, které upeče na pomaštěném plechu v troubě. Podává je se šťouchanými brambory, jimž dodá říz i vitaminy nastrouhaný křen.
A co budeme potřebovat na rychlý divácký recept, kterým je bramborová pomazánka?
Půl kila uvařených brambor ve slupce, 5 stroužků česneku, po 3 lžících olivového oleje a majonézy, opečené plátky toustového chleba, sůl a bílý pepř. Výsledkem je lehká a levná večeře nebo zajímavá příloha k masu. Čí pomazánka bude lépe ochucená? Sapíkova, nebo Míši Dolinové? Uvidíte v neděli a možná i brzy ochutnáte, když si ji doma umícháte. A nebudete potřebovat ani rukavice jako Michaela s Danielou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama