„Spálím i čaj,“ přiznává Eva Decastelo
Při putování po Česku a jeho specialitách zamíříme do Středočeského kraje, konkrétně do okresu Praha-západ, kde bydlí moderátorka Eva Decastelo. Tentokrát to bude o rybách a houbách
Přestože tvrdí, že spálí i čaj, statečně se postaví k plotně a uvaří výbornou rybí polévku se zeleninou. Předtím ale ještě ochutná domácí nudle se smrži a na náměstí v Řevnicích umíchá s Jaroslavem Sapíkem rychlou jarní brynzovou pomazánku s ředkvičkami. Čím ve středních Čechách zahájíme tradiční nedělní svátek českého vaření? Jedním z národních jídel – kaprem. Zámecký kapr je vlastně salát se smaženými „škvarky“ z rybích filátek, které neuvěřitelně voní. Z diváckého knedlíku se Jaromír Sapík pokusí uvařit improvizovanou sladkost se skořicovým cukrem, marmeládou a kopečkem šlehačky. Dobrý tip na pochoutku pro děti, když zbudou knedlíky od nedělního oběda. Kromě zajímavých receptů a příjemného hosta čeká diváky dalšího Česka na talíři i spousta užitečných rad pro domácí vaření.V Řevnicích už dnes mají přes 3000 obyvatel. Část z nich přišla ochutnat zámeckého kapra, který má mimo sezonu lepší maso, protože se chovné ryby nedokrmují. Když rybí filátka nakrájíme na proužky a obalíme je v mouce, dostanou po usmažení intenzivní chuť, která dobře „sedne“ k vyladěnému salátu z čerstvé zeleniny. Rybu podáváme s dresinkem, v němž nechybí hrubá mořská sůl, olivový olej a česnek.V Letech kousek od Řevnic tráví na zahradě u Berounky krásný čas s rodinou Eva Decastelo. Přiznává, že v kuchyni se otáčí hlavně její manžel, který je výborný kuchař. Evě se vaření zatím nějak vyhýbá. Maminka ani babička ji k vaření nepřemluvily, pak přežívala na polotovarech a polévkách z pytlíku a nyní ji od plotny vystrnadil muž. Čím se tedy v neděli reportérka TOP STAR magazínu pochlubí? S manželem natrénovala jeho středomořskou polévku. Obsahuje silný rybí vývar, rybí maso, červenou řepu, hodě zeleniny a garnáty. Je trošku podobná populární francouzské bujabéze. A co Evě nejvíc chutnalo u babičky? Světe, div se! Čas s citronem! Byl to prý nejlepší čaj na světě. Stejně bezkonkurenční prý byla i babiččina kuřecí stehýnka s bramborovou kaší na másle.Obě moderátorky si také pochutnají na domácích nudlích se smržovou omáčkou, které Jaroslav Sapík doporučuje raději k obědu než k večeři, protože houby jsou dost těžké. A ve vlastním zájmu radí smrže nekupovat na trhu, ale raději si je vlastnoručně nasbírat! Do jídla potřebujeme také šalotku a smetanu. Pokrájené, posolené a okořeněné houby necháme chvíli odpočinout. Musíme počítat s tím, že do houbové omáčky patří hodně hub, které musejí být v pastě vidět a cítit, musíme si do hub kousnout. Vodu ze silnějších domácích nudlí moc neokapáváme, protože obsahuje škrob, který omáčku trochu zahustí a zvláční. Bezmasý pokrm osvěží zelená petržel, část podušených hub si necháme na dekorování. „Neboj se, nepůjdeš na pekáč,“ uklidňuje Eva dcerku a bere ji z náruče Jaroslava Sapíka...
To uvidíte v neděli v 18.00 jen na obrazovkách Prima family!
Česko na talíři II (14) Destalo - Obrázek 1
Česko na talíři II (14) Destalo - Obrázek 2
Česko na talíři II (14) Destalo - Obrázek 3
Česko na talíři II (14) Destalo - Obrázek 4
Česko na talíři II (14) Destalo - Obrázek 5