Zimní radovánky ve Smržovce u Petra Urbana
Jaroslav Sapík a Daniela Šinkorová pokračují v putování za českými lahůdkami. Ani zasněžené svahy, mráz a rampouchy jim nezabrání, aby na Jablonecku ve Velkých Hamrech rozbalili svou putovní kuchyň.
A protože vrcholí doba zabíjaček, Jaroslav před diváky uvaří vepřové ramínko se spoustou zeleniny.
Ke komu se půjde na dobrou baštu? Ve Smržovce bydlí známý sáňkař, kreslíř a karikaturista Petr Urban. Má rozlehlý dům s velkou kuchyní, kde šéfkuchař uvaří starý recept na králíka na smetaně a hosté se pochlubí „pšouky“. Žádné obavy, jde o oblíbenou hospodskou specialitu s olomouckým syrečkem. Aromatické zrající sýry sehrají hlavní roli také v posledním rychlém receptu, na němž zapracoval i hostitel. V Hamrech se sýrová pomazánka mazala na topinky. Což sami uvidíte, když se v neděli v 18.00 na Prima family podíváte na premiérový díl oblíbeného českého vaření.Na návštěvě u otce Rudy Pivrnce a jeho ženy Inky se bude hlavně vařit a povídat. Sedmnáctinásobný mistr republiky v jízdě na saních žije ve Smržovce, oba manželé jsou místní rodáci. Obývají dva propojené dřevěné domy. Nechybí v nich ateliér a velká kuchyně, kde Petr Urban vařil už v pořadu Prostřeno! Prozradí, že kreslení ho bavilo od dětství, na „stará“ kolena přesedlal na pohádky. Inka je z rodiny, která má ke gastronomii hodně blízko.
Máte rádi králíka? Jaroslav Sapík má v plánu králíka na smetaně s houbami. Jde o rafinovaný závitek s králičí ledvinkou, plněný fáší z kuřecího masa a šunky, obalený slaninou a podušený na paprikovém základu. Smetanová omáčka s orestovanými žampiony získá od papriky mramorovaný vzhled.
Po Sapíkově kuchařském koncertu přijdou na řadu „pšouky“, což je oblíbený recept z Pivrncovy hospody. Základ tvoří vepřové výpečky a houby, omáčkou se polije kuřecí plátek se syrečkem a bramboráčky, kterým se tady říká halušky. Dobře k němu chutná osvěžující ledový salát s okurkou, kiwi a grepovou šťávou.
Tvarůžky vévodí i rychlé sýrové pomazánce na topinky k pivu, které mají oba pánové tak rádi. I když venku by si možná dali spíš čaj. Máslo do pomazánky si pan Sapík musí kvůli zimě nahřát na páře, aby mohlo spojit nakrájenou cibulku a sýry. Dobrou chuť!
Česko na talíři II (1) - Obrázek 1
Česko na talíři II (1) - Obrázek 2
Česko na talíři II (1) - Obrázek 3
Česko na talíři II (1) - Obrázek 4
Česko na talíři II (1) - Obrázek 5
Česko na talíři II (1) - Obrázek 6
Česko na talíři II (1) - Obrázek 7
Česko na talíři II (1) - Obrázek 8