Karolína, domácí kuchařka: Nedělní oběd

Karolína, domácí kuchařka: Nedělní oběd

Feta marinovaná po řecku

Suroviny: 400 g fety hrubě drcený barevný pepř 2 stroužky česneku cca 3 dcl olivového oleje po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana 2 čerstvé chilli papričky 5 rajčat v oleji hrst černých oliv a k podávání K podávání: ajvar, bílý chléb středomořského typu nebo pita, beraní rohy, černé olivy

Postup: Sýr vyndejte na prkénko, zlehka osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostky o hraně cca 2 cm. Česnek oloupejte a prolisujte do hrnku s olivovým olejem. Bylinky posekejte nahrubo (bez dřevnatých stonků), tak aby stále zůstaly znatelné lístky – vypadá to hezky. Chilli papričky a sušená rajčata také nasekejte nahrubo. Všechny tyto suroviny pak vmíchejte do česnekového oleje. Do sklenice dávejte vždy jednu vrstvu kostek sýra, zalijte ji olejem se všemi přísadami a takto pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Kostky sýra by měly být zcela ponořené. Nechte v chladu odležet nejméně dva dny. Podávejte s miskou ajvaru, který krásně doplňuje chuť tohoto jídla, olivami a beraními rohy.

Smetanový krůtí guláš

Suroviny: 2 lžíce másla 3 cibule 600 g krůtího masa 2 lžičky mleté sladké papriky špetka pálivé papriky 1 lžíce hladké mouky 2 dcl krůtího nebo kuřecího vývaru sůl a pepř 2 dcl sladké smetany 33 % pivo

Postup: Cibuli nakrájejte na kostičky, krůtí maso na nudličky. V kastrolu rozpusťte máslo, opečte na něm cibuli a když začne zlátnout, přidejte maso. Opékejte několik minut, před koncem přidejte obě papriky a lehce zaprašte mouku, snižte plamen a za stálého míchání ještě minutku opékejte. Pak zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut probublávat. Před koncem ochutnejte a dochuťte solí a pepřem – oboje záleží na chuti použitého vývaru. Ochutnejte maso, jestli už je krásně měkké, a pokud ano, máte skoro hotovo. Už jen vmíchejte smetanu, jídlo nechte ještě na chvíli projít varem. Zhodnoťte hustotu omáčky – v tuto chvíli ji můžete buď naředit troškou vody nebo vývaru, a nebo naopak nechat na malém plamení zredukovat. Když má omáčka hustotu a chuť podle vašich představ, máte hotovo.

Bylinkové knedlíky 4 plátky slaniny 2 včerejší rohlíky 10 g droždí (cca 1/4 kostky) 1 lžička moučkového cukru 300 g polohrubé mouky + na posypání 1 vajíčko 1 menší lžička soli cca 2 dcl vlažného mléka hrst posekané hladkolisté petržele a pažitky

Postup: Slaninu nakrájejte na kostičky, stejně jako rohlíky. V míse rozmíchejte droždí s cukrem, než se droždí rozpustí. Pak přidejte mouku, rohlíky, slaninu, mléko, vajíčko a sůl, všechno důkladně rukama propracujte, pak vmíchejte i petrželku a pažitku. Množství mléka závisí i na tom, jak máte suchou mouku a vyschlé rohlíky – začněte tedy s 2 dcl a orientujte se podle svých rukou, mělo by vzniknout pevné, ale vláčné těsto. Pokud není vláčné, trošku mléka přidejte, dokud nedosáhnete správné struktury. Posypejte ho mírně moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Po vykynutí (bude to trvat tak 30–45 minut) utvořte tři spíš štíhlé knedlíky a dejte je vařit do velkého hrnce do vroucí osolené vody na 15 minut. Po vyndání z vody knedlíky propíchejte špejlí nebo rovnou rozkrojte, aby se nesrazily.

Ovocný chlebíček

Suroviny: 120 g sušeného ovoce – brusinky, rozinky, meruňky, švestky 3 lžíce tuzemského rumu 250 g hladké špaldové mouky 1 prášek do pečiva 2 drcené hřebíčky 1 lžička mletého zázvoru 2 lžičky mleté skořice dřeň z 1 vanilkového lusku 50 g mandlí, vyloupaných 70 g různých ořechů (nesolených) – směs 50 g hořké čokolády 160 g změklého másla + na vymazání formy 70 g medu, tekutého 70 g třtinového cukru 1 banán 4 vejce strouhanka na vysypání formy Na polevu: 180 g moučkového cukru 3 lžičky horké vody 4 lžičky citronové šťávy Beauty shot: portské víno

Postup:

Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek, dejte ho do misky střední velikosti a zalijte několika lžícemi rumu, promíchejte. Zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat alespoň hodinu. Malou hrst různobarevného sušeného ovoce si ale ještě před naložením odložte na stranu na ozdobu. Mouku dejte do velké mísy s práškem do pečiva a veškerým kořením, důkladně promíchejte. Z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu a zbytek pokrájejte. Také čokoládu pokrájejte nahrubo. Troubu rozpalte na 160 °C. V další míse vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce. K této směsi pak přidejte směs mouky a koření (ideálně ji prosijte přes síto na mouku). Vymíchejte hladké těsto. Do něj pak přidejte sušené ovoce nasáklé rumem, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu. Dobře promíchejte. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto. Uhlaďte ho stěrkou a poté pečte cca 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě. Pak teprve vyklopte. V misce vymíchejte suroviny na polevu dohladka. Měla by být velmi hustá, aby zůstala víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po stranách – zbytečně ji tedy neřeďte. Hotovou, lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy. Nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.