Karolína, domácí kuchařka: Nový rok

Karolína, domácí kuchařka: Nový rok

Bohatá luštěninová polévka

Suroviny 500 g směsi luštěnin s obsahem čočky 2 lžíce másla 2 cibule střední velikosti 3 mrkve 100 g anglické slaniny 4 stroužek česneku 1 bobkový list 400 g zavařených rajčat 2 lžičky hořčice sůl a pepř hladkolistá petržel na ozdobení Postup Luštěniny nechte nabobtnat několik hodin v litru vody, pak je propláchněte. Na másle v kastrolu zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky, pak přidejte i mrkev na kolečka a nadrobno pokrájenou slaninu a česnek. Vše několik minut opečte a pak přidejte litr vody, hřebíčky, bobkový list a propláchnuté luštěniny bez vody. Nechte vařit cca 20 minut, pokud je polévka příliš hustá, doplňte vodu. Pak přidejte zavařená rajčata, hořčici a provařte dalších cca 5 minut. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Hotovou polévku podávejte ozdobenou hladkolistou petrželí.

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině

Suroviny 1 masité koleno sůl 2 cibule 1 pořádně velká mrkev 1 střední celer 4 tenké petržele nebo 1 pastinák 1/2 lžíce celého pepře 5 bobkových listů 1 lžíce celého kmínu 1-2 snítky rozmarýnu 1/2 lžičky oregana 500 ml černého piva K podávání: strouhaný křen, petrželka, hořčice, chléb Postup Kolena naříznete v masitější části podél kosti, aby se lépe propekla a ze všech stran je osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, litinového pekáče s víkem apod. Na zeleninu položte kolena, přidejte všechno koření a bylinky, a přilijte celé pivo. Přiklopte, vložte do trouby na 120 stupňů (horkovzduch) a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale klidně i 8. Na konci by mělo maso odpadávat od kostí. Klidně jděte spát, 6-7 hodin nemusíte s masem nic dělat, ale pokud budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře. Pokud maso na konci upečení bude měkké, ale nebude mít pěkně zlatavou kůrku, můžete ho dopéct odkryté při vysoké teplotě (např. současně s pečením zeleniny), při 180°C bude stačit cca 20 minut. Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a klidně i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.

Pečená zimní zelenina Suroviny 4 střední řepy 2 velké mrkve 2 cibule půlka menší dýně (vyberte váš oblíbený typ, hokkaido nemusíte loupat…) 2 malé hlavičky česneku 2 lžíce olivového oleje 1 lžička lístků saturejky nebo tymiánu pár kapek citronu Postup Všechnu zeleninu kromě česneku očistěte, nakrájejte na cca 1 cm silné plátky či klínky a rozložte podle jednotlivých druhů vedle sebe na velký plech vyložený pečícím papírem. Přidejte celé neoloupané stroužky česneku (jen jim seřízněte kořínky) a zakapejte vše olejem. Posypte bylinkami a pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) asi 20 minut. Pokud budete zeleninu podávat ke kolenům, nemusíte ji solit, pečení zvýrazní její chuť a šťáva z masa je dostatečně silná. Když zelenina změkne, můžete ji podávat. Na závěr ji lehce pokapejte jablečným octem nebo citronem, nakyslá chuť se ke kolenům výborně hodí.

Silvestrovská bowle

Suroviny 2 ovocné kompoty, např. ananas a mandarinka 3 lžíce rumu cca 2 lžíce krystalového cukru (podle sladkosti ovoce) 1 láhev sektu (brut či demi dle vaší chuti) cca 15 kostek ledu na ozdobu, pokud chcete: mražené maliny Postup Šťávu z kompotů slijte do nádoby, ve které budete bowli připravovat - ideální je skleněná či porcelánová mísa s víkem, ale můžete použít i hezký skleněný džbán. Do jiné misky dejte kousky ovoce (pokud máte ananas v kroužcích, pokrájejte jej na kostky), polijte ho rumem, posypejte cukrem, promíchejte a nechce cca 2 hodiny marinovat. Pak marinované ovoce i s uvolněnou šťávou vlijte ke šťávě z kompotu do velké mísy, zalijte sektem. Do skleniček dejte led a mražené maliny. Hned podávejte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.