Karolína, domácí kuchařka: Předvánoční nálada

Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Ovocná smetana s karamelizovanými křupavými vločkami

Ovocná smetana s karamelizovanými křupavými vločkami
Ovocná smetana s karamelizovanými křupavými vločkami

 

Suroviny:

3 banány, oloupané a na kolečka

2 granátová jablka

Kiwi

mandarinka

500 ml kysané smetany

1 lžíce medu

2 lžíce másla

3 lžíce třtinového cukru

7 lžic ovesných vloček

1 lžička mletého zázvoru

 

Postup:

Ovoce oloupejte, očistěte, pokrájejte a smíchejte se smetanou a medem a nechte odpočívat v chladničce.

Mezitím si připravte posyp: Na pánvi rozpusťte máslo, nasypte do něj cukr. Přidejte ovesné vločky a zázvor, promíchejte a nechte vločky zkaramelizovat. Hotové jsou, když mají středně hnědou barvu, jsou křupavé a mají oříškovou chuť. Nechte je vychladnout (viz tip).

Vychlazenou ovocnou směs rozdělte do pohárů a těsně před podáváním posypejte křupavou směsí.

Tip: Zkaramelizované vločky nechte vychladnout klidně v pánvi nebo je přesypte na pečícím papír a rozložte je. Ale pokud v pánvi zůstalo přebytečné máslo, přesypte vločky na složenou papírovou utěrku.

Pro více osob je dělejte stejným způsobem, ale v troubě na plechu při 180C.

Vyzkoušejte různé druhy vloček, k našim oblíbeným patří špaldové, pohankové, ovesné, ječné, rýžové a podobně. Koupíte je v prodejnách zdravé výživy, někde je mají i vážené, takže si můžete koupit zkraje jen trošku a postupně zjišťovat, která kombinace vám chutná.

 

Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami

Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami
Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami

 

Suroviny:

70 g hladké mouky

1 lžička sladké papriky

1 lžička drceného kmínu

sůl a čerstvě mletý pepř

8 filetů pstruha

5 lžic přepuštěného másla (pokud nemáte, použijte olivový olej)

1 lžíce čerstvého másla

50 g plátků mandlí

K podávání:

najemno nasekaná hladkolistá petržel

klínky citronu

 

Postup:

Mandle si opražte na pánvi nasucho a odložte stranou. Hladkou mouku si promíchejte s paprikou, kmínem a solí. Na pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo. Filety obalte v moučné směsi. Takto připravené filety opékejte na pánvi z každé strany jen cca 2 minuty a nechte ještě cca 2 minuty prohřát, jen aby se máslo rozpustilo a mandle zkřehly. Při servírování vyndejte na talíře filety. Na každý dejte trošku čerstvého nebo bylinkového (který budeme dávat?) a opražené mandle. Příprava je velmi rychlá, a tak přílohu, v tomto případě bylinkovo-hořčičné brambory, mějte přichystanou předem, aby byla rovnou připravena k podávání. Stejně jako řezy citronu, kterými ozdobíte talíř a každý si sám svou rybu pokape (pokud byste to udělali předem, zbytečně narušíte křupavost moučné krusty na rybě).

Tip: Pokud jste nekoupili hotové filety, připravte si je z čerstvých vykuchaných a očištěných pstruhů – položte pstruha na bok a hned za žábry udělejte šikmý řez, pak veďte řez na hřbetu podél celé páteře od hlavy k ocasu a ostrým nožem odřízněte filet podél kostí směrem dolů - nožem vlastně kopírujete kosti. Pak pstruha otočte a odřízněte i druhý filet a oba filety začistěte, odřízněte proužek s tukem na břiše. Jemně je prohmatejte a odstraňte případné zapomenuté kůstky.

 

Bylinkovo-hořčičné brambory

Suroviny:

125 g změklého másla

sůl

1 lžíce hrubozrnné hořčice

malá hrst sekaných bylinek (pažitka, petrželka, čerstvý tymián, estragon, oregano, kopr, klidně i divoké byliny jako žebříček či bršlice - dle chuti a sezony)

600 g brambor

špetka celého kmínu

 

Postup:

Několik hodin předem si připravte bylinkové máslo: změklé máslo v misce utřete a promíchejte se solí, hořčicí a bylinkami. Položte je na čtverec folie, vytvarujte váleček o průměru cca 3 cm a zabalte a utáhněte konce. Dejte ztuhnout do chladničky. Při podávání pak z válečku odkrajujte jednotlivá kolečka - plátky.

Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte v osolené a okmínované vodě, podle typu brambor doměkka. Uvařené brambory slijte, mírně rozšťouchejte, tak aby zůstaly větší hrudky. Na horké brambory položte plátek až dva bylinkového másla.

 

Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou

Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou
Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou

 

Suroviny:

500 g namočených bílých fazolí

800 g vepřové krkovice bez kosti

sůl a čerstvě mletý pepř

4 lžíce kachního sádla

2 cibule

2 mrkve

5 stroužků česneku

4 hřebíčky

4 bobkové listy

4 lžíce rajského protlaku

4 snítky čerstvého tymiánu

1 snítka šalvěje

40 ml koňaku

6 syrových klobásek, nejlépe typu Toulouse

4 upečená kachní stehna nebo prsa i s výpekem

10 cherry rajčátek

asi 2 hrsti strouhanky smíchané se lžičkou tymiánových lístků

 

Postup:

Fazole přes noc namočené ve vodě propláchněte, zalijte čistou vodou a deset minut zprudka povařte. Pak je slijte, znovu propláchněte a ponechte v hrnci, v němž se vařily. Krkovici pokrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a opečte ji v pánvi na lžíci sádla z kachny a přidejte k fazolím. Pak opečte na sádle cibule pokrájené nadrobno, kolečka mrkve i plátky česneku a opečené také dejte k fazolím. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte koření, rajčatový protlak a bylinky, přiklopte a vařte asi hodinu nebo až budou fazole měkké.

V pánvi opečte na kachním sádle překrájené klobásky, přidejte pečená kachní stehna nebo prsa, část sádla a vypečenou šťávu. Prohřejte a zalijte koňakem.

Když jsou fazole měkké, přesuňte obsah hrnce do keramické zapékací nádoby. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Přidejte kachní stehna nebo prsa, opečené klobásky a překrojená rajčátka. Vše zatlačte mezi fazole tak, aby to bylo víceméně ponořené. Posypejte strouhankou a dejte do trouby zapéct dozlatova – bude to trvat asi 30 minut.

Tip: Francouzská specialita se ve své domovině tradičně připravuje z vepřového nebo i skopového masa, klobásek a kachního či husího konfitu, což je v sádle zvolna vařené maso, které se pak zalité v sádle uchovává. Pokud tedy máte konfitované kachní maso nebo dostatečné velké zbytky pečené kachny, použijte je nebo si jednoduše předem upečte kachní prsa nebo stehna, jako to dělám já.

 

Francouzský tvarohový koláč s mákem

Francouzský tvarohový koláč s mákem
Francouzský tvarohový koláč s mákem

 

Suroviny:

Na těsto:

250 g hladké mouky

150 g studeného másla

špetka soli

1 vejce

60 g moučkového cukru

1 lžička strouhané citronové kůry

2 lžíce studené vody

hladká mouka na vál

Na náplň:

500 g tučného jemného tvarohu

30 g mletého máku

3 vejce

140 g krupicového cukru

dřeň z podélně rozkrojeného vanilkového lusku

šťáva z 1 menšího citronu

 

Postup:

Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu nebo nožem a spojte ručně do koule. Těsto zabalte do fólie, a dejte na půl hodiny do chladničky. Pak rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem). Dno propíchejte vidličkou a formu dejte ještě na chvíli do chladničky.

Mezitím si rozpalte troubu na 180°C a těsto v ní pak předpečte 8–10 minut. Poté vyjměte z trouby a korpus nechte ve formě trochu zchladnout, těsto tak bude křupavější. Teplotu trouby snižte na 150 °C (horký vzduch) nebo 170 °C (klasická trouba).

Smíchejte všechny suroviny na náplň. Je-li příliš hustá, povolte ji trochou mléka nebo smetany a nalijte na předpečený korpus. Vše opatrně přeneste do rozehřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.

 

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama