Seriály a filmy

3. prosince 2016 18:02

Karolína, domácí kuchařka: Přímořské vzpomínky

Karolína, domácí kuchařka: Přímořské vzpomínky

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Hřejivá polévka s cizrnou

Suroviny:

1 cibule

2 mrkve

malého celeru

4 střední brambory

malé brokolice

2 lžíce másla

2 lžičky mleté kurkumy

1 lžička mletého koriandru

1 lžička mletého římského kmínu

1 litr vody

sůl a čerstvě mletý pepř

1 konzerva loupaných rajčat

1 konzerva cizrny, slité a propláchnuté

pořádná hrst hladkolisté petržele

chilli koření dle chuti

Postup:

Očistěte a nakrájejte zeleninu a brambory. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, celer a brambory na kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky.

Na másle osmahněte cibuli do sklovita. Přisypte všechno koření a za stálého míchání ho nechte asi 2 minuty osmahnout, ať se pěkně rozvoní. Pak přidejte všechnu zeleninu kromě brokolice, rajčat a cizrny. Opékejte několik minut spolu s kořením a cibulí. Zelenina by měla nabrat krásnou zlatavou barvu.

Zalijte litrem vody, osolte a opepřete, přiveďte k varu a pomalu na mírném plameni vařte 15 minut.

Poté přidejte rajčata (v hrnci je rozmáčkněte vařečkou), vodou propláchnutou cizrnu a nakonec brokolici. Vařte ještě dalších 5 minut. Ochutnejte, a je-li třeba, dochuťte solí či pepřem. Do hotové polévky vmíchejte nasekanou petržel.

Hned podávejte, ale pokud vám něco zbude do druhého dne, budete nadšeni – všechny chutě se přes noc nádherně prolnou. Máte-li rádi ostré chutě, na talíři si polévku přiostřete chilli – čerstvým, sušeným nebo pastou.

Špagety s lososem, černými olivami a polníčkem

Suroviny:

400 g špaget

400 g filetů čerstvého lososa, bez kostí a kůže

1 lžička provensálského koření

4 lžíce olivového oleje

4 šalotky

3 stroužky česneku

sůl a čerstvě mletý pepř

šťáva z půlky citronu

asi 20 černých oliv s peckou

100 g opraného polníčku

K podávání:

jemně strouhaná citronová kůra dle chuti

Postup:

Do velkého hrnce dejte vařit vodu na špagety, které následně uvařte podle návodu na obalu. Mezitím si stihnete připravit všechno ostatní. Ve filetech z lososa by neměly být kosti, ale pro jistotu je lehce prohmatejte a případné kůstky vytáhněte pinzetou. Maso nakrájejte na větší kostky (asi 4 cm) a v misce promíchejte s kapkou oleje a kořením.

Na pánvi rozpalte olivový olej, zpěňte na něm česnek a šalotku nakrájenou na tenká kolečka. Poté přidejte kousky lososa. Opečte je ze všech stran, obracejte opatrně, a jen když je to nutné. Po několika minutách by losos měl být opečený i uvnitř, a přitom stále šťavnatý. Osolte ho, opepřete, přidejte citronovou šťávu a olivy. Nechte ještě minutku prohřát a pak plamen vypněte.

Slijte uvařené špagety a přidejte je do pánve. Nakonec vmíchejte polníček, ale část si ho nechte na ozdobu. Polníček nevařte, aby si zachoval pěknou barvu a strukturu. Podávejte ozdobené zbylými listy polníčku, a pokud chcete, ochuťte citronovou kůrou a špetkou soli.

Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus

Suroviny:

600–800 g hovězího krku nebo kližky

1 velká cibule

5 stroužků česneku

3 mrkve

4 lžíce olivového oleje

1 lžička celého římského kmínu

2 lžičky mletého koriandru

1 lžička mletého zázvoru

1 lžička mleté skořice

špetka mleté kurkumy

1 lžička mleté sladké papriky

několik nitek šafránu

sůl a čerstvě mletý pepř

5 čerstvých nebo zavařených oloupaných rajčat

asi 400 ml hovězího vývaru nebo vody

12 sušených švestek bez pecek

50 g celých loupaných mandlí

1–3 lžíce medu

hrst listů čerstvého koriandru

hrst listů hladkolisté petržele

Postup:

Maso nakrájejte na větší kusy. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, mrkev na kolečka. V nádobě tajine nebo v keramickém či litinovém kastrolu rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kousky masa, osmahněte je ze všech stran a vsypte mrkev. Opékejte zhruba 3 minuty, aby se mrkev trochu osmahla a zabarvila. Přidejte římský kmín a asi minutu ho za stálého míchání nechte rozvonět. Pak přisypte všechno zbývající koření, osolte, opepřete a ještě vše krátce opékejte.

Přidejte spařená, oloupaná a nasekaná rajčata (nebo použijte konzervovaná), zalijte vývarem, vmíchejte mandle, pokrájené sušené švestky a lžíci medu. Přiklopte a duste zvolna na mírném plameni 2,5–3 hodiny, až bude maso zcela měkké.

Potom tajine ochutnejte a dolaďte medem. Máte-li rádi výraznější kořenité chutě, přidejte i trochu koření, které jste použili na začátku. Pak vše ještě krátce prohřejte, než stáhnete tajine z ohně.

Nakonec nasekejte listy koriandru a petržele a polovinu jich vmíchejte do tajinu. Podávejte s kuskusem, ozdobené zbývajícím koriandrem a petrželí.

Petrželový kuskus

Suroviny:

250 g celozrnného kuskusu

2 lžíce rozinek

sůl

špetka mleté skořice

1 lžička mletého koriandru

250–300 ml zředěného vývaru

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce citronové šťávy a trocha nastrouhané kůry

1 velký svazek hladkolisté petržele

malá hrst listů čerstvé máty

Postup:

Přiveďte k varu vývar nebo dejte vařit vodu. Kuskus ve větší a širší míse promíchejte s kořením a předem propláchnutými a okapanými rozinkami. Zalijte ho stejným množstvím vroucího vývaru nebo vody, přikryjte a nechte stát, dokud se tekutina zcela nevstřebá, trvá to asi 10 minut.

Mezitím otrhejte listy petrželky a nasekejte je najemno, ale ne úplně nadrobno. Stejně nasekejte i mátové listy.

Hotový kuskus načechrejte vidličkou a promíchejte s olivovým olejem. Dochuťte citronovou šťávou, kůrou a podle potřeby dosolte. Nakonec kuskus promíchejte s nasekanou hladkolistou petrželí a mátou.

Mandlové sušenky Cantuccini

Suroviny na 1 plech:

250 g hladké mouky a trochu na vál

1 lžička kypřicího prášku do pečiva

špetka soli

130 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr s pravou vanilkou

2 vejce

1 lžička jemně strouhané citronové kůry

2 lžíce likéru amaretto nebo dezertního vína (viz tip)

150 -200 g celých neloupaných mandlí

50 g rozinek, kandovaných višní či brusinek

Postup:

Troubu zahřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte s kypřicím práškem a smíchejte se solí a oběma cukry. Udělejte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce, přidejte kůru z citronu a amaretto či víno. Zpracujte vařečkou, prsty nebo v robotu, a jakmile se suroviny spojí, propracujte těsto ručně na válu poprášeném moukou na vláčné nelepivé těsto. Nakonec do něj zapracujte mandle a sušené ovoce.

Z těsta vytvořte 2–3 stejně silné válečky o délce plechu (podle toho, jak chcete mít sušenky po nakrájení velké). Dejte je na plech (potřete vodou, chcete-li je lesklé) a pečte 25–30 minut, až těsto zpevní, ale stále ještě je bledé. Vyndejte z trouby a tu ztlumte na 130 °C.

Válečky hned po upečení, tedy jakmile je lze uchopit rukou, šikmo rozkrájejte ostrým nožem s vroubky na plátky silné asi 1,5 cm. Rozložte je naplocho zpátky na plech a pečte (dosušte) zhruba 15 minut. Zcela vychladlé sušenky uložte do těsnící krabičky. Podávejte s kávou, čajem nebo vínem.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.