Karolína, domácí kuchařka: Retro

Křenové bramboráčky s olomouckým syrečkem
Křenové bramboráčky s olomouckým syrečkem
archiv TV Prima

Křenové bramboráčky plněné syrečkem

Křenové bramboráčky s olomouckým syrečkem
Křenové bramboráčky s olomouckým syrečkem
archiv TV Prima

Suroviny

1 kg brambor

6 cm čerstvého křenu

cca 1 dcl mléka

cca 150 g hladké mouky

sůl

špetka drceného kmínu

2 vejce

6 stroužků česneku

1 lžíce majoránky

Sádlo na smažení

8 olomouckých tvarůžků

K podávání - nějaká naložená zelenina co se bude tvářit jako domácí čalamáda


Postup

Brambory oškrábejte a nastrouhejte - polovinu nahrubo (pro nadýchaný objem) a polovinu najemno (pro dobrou soudržnost). Pokud se vám na dně mísy usadilo trochu vody, slijte ji, a do nastrouhaných brambor vmíchejte nastrouhaný křen, mouku, mléko, sůl, kmín, vejce, prolisovaný česnek a majoránku. Množství mouky a mléka regulujte tak, aby mělo těsto správnou hustotu - nemělo by se úplně roztéct po pánvi, ale mělo by se dát dobře rozetřít. Pokud nemáte problém s ochutnáváním syrového těsta, klidně to udělejte, díky tomu poznáte, zda je těsto dostatečně slané a výrazné. Na pánvi rozpalte olej. Do něj sběračkou lijte placičky o něco větší, než je průměr tvarůžku. Na každou placičku položte tvarůžek, mírně ho vmáčkněte do těsta a shora ho přelijte další vrstvou bramborového těsta. Smažte z obou stran dozlatova.

 

Minutková krkovička s pivem a hořčicí

Minutková krkovička s pivem a hořčicí
Minutková krkovička s pivem a hořčicí
archiv TV Prima

Suroviny

4 plátky krkovice

1 cibule

6 lžic oleje (řepkový)

2 lžíce hrubozrnné hořčice

4 stroužky česneku

½ lžičky mletého zázvoru

několik lístků šalvěje nebo rozmarýnu

sůl a pepř

3 dcl světlého piva

1 lžíce medu

1 lžíce másla

K podávání: ajvar, topinky z klasického českého chleba, osmažené na řepkovém oleji a potřené česnekem, malé zelené okurčičky

1 chléb


Postup

Plátkům masa na několika místech nařízněte okraje, aby se vám nekroutily. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Smíchejte si marinádu z oleje, hořčice, prolisovaného česneku, zázvoru, posekaných lístků bylinek a pepře a vmíchejte do ní kolečka cibule (je lepší ji nechat takto ve větších kusech, aby se pak dala snadno vyndat). Plátky krkovice potřete touto marinádou z obou stran, naskládejte je na sebe do misky, zakryjte a dejte přes noc marinovat do chladničky.
 

Druhý den si rozpalte pánev (ideálně grilovací), jen zlehka ji potřete olejem (maso je už mastné dost), maso osolte a plátky na ní opečte z každé strany 4 minuty. Opečené plátky naskládejte na sebe na list alobalu, zabalte a nechte cca 5 minut odpočívat, mezitím si dodělejte šťávu - do pánve k výpeku přilijte pivo, med, osolte a opepřete, nechte mírně zredukovat, abyste měli tolik šťávy, kolik chcete. Ochutnejte a dochuťte. Na závěr rozpusťte ve šťávě lžíci másla a vraťte do pánve maso, vypněte plamen a zakryjte ho pokličkou, aby se prohřálo a obalilo šťávou.  Mezitím si na jiné pánvi klasickým způsobem opečte topinky na oleji, opečené topinky vysušte papírovou utěrkou a potřete rozpůleným stroužkem česneku. Maso podávejte s topinkou a na kraj talíře dejte kopeček ajvaru.
 

Tvarohové šátečky s jablky

Tvarohové šátečky s jablky
Tvarohové šátečky s jablky
archiv TV Prima

Suroviny

200 g měkkého tučného tvarohu (raději balený, ne ve vaničce, má méně vody)

200 g změklého másla

200 g polohrubé mouky

1 žloutek

3 lžíce cukru moučky

špetka soli

hladká mouka na podsypání

3 jablka

2 lžičky skořice

2 lžíce strouhanky

šťáva z půlky citronu

cca 2 lžíce třtinového cukru (podle kyselosti jablek) + trochu na posypání

1 bílek na potření

moučkový cukr na posypání

 

Postup

Z tvarohu, másla, mouky, žloutku, moučkového cukru a soli vypracujte hladké těsto (nejlépe to půjde v robotu). Zabalte ho do fólie a dejte na nejméně půl hodiny odpočinout do chladničky. Před tím, než ho budete vyndávat, nastrouhejte si jablka bez slupky. Přidejte k nim skořici, strouhanku, citronovou šťávu a cukr (jeho množství se bude řídit podle kyselosti jablek, takže ochutnejte). Poté si těsto vyndejte z chladničky, rozválejte na placku silnou asi 1/2 cm, rozkrájejte ji na cca 16 dílů a do středu každého dílu dejte kopeček strouhaných jablek. Přiklopte protilehlé cípy k sobě, aby vznikl šáteček. Přimáčkněte strany, aby držely u sebe. Nebojte se, že strany působí neuměle - při pečení se nafouknou a šátečky budou stejně vypadat hezky. Šátečky potřete bílkem, lžičkou posypejte troškou třtinového cukru a dejte péct do trouby na 170°C (horkovzduch) na cca 30 minut dozlatova. Upečené šátečky nechte mírně vychladnout a pak je posypejte moučkovým cukrem.

 

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama