Seriály a filmy

12. listopadu 2017 17:45

Lucie Gretzová

Karolína, domácí kuchařka: Zahřívání

Karolína, domácí kuchařka: Zahřívání

Pórková polévka s quinoou a cizrnou

Suroviny

200 g předem předvařené cizrny

1 větší pórek

2 lžíce másla

4 brambory

3 lžíce quinoy

sůl a pepř

muškátový oříšek

drcené chilli

2 lžičky kari

2 stroužky česneku

Postup

Předem (klidně i předchozí den) si předvařte cizrnu podle návodu na obalu, dejte vařit doměkka. V den přípravy očistěte pórek a nakrájejte ho na kolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně cca 2 cm. Quinou dejte do hrnku a zalijte cca 1 dcl vody a promíchněte, aby byla zrnka ponořená – je dobré ji nechat nejprve 5 minut nabobtnat. V kastrolu rozpusťte máslo, dejte na něj pórek i brambory a oboje společně cca 5 minut opékejte. Pak zalijte 0,8 l vroucí vody, přidejte namočenou quinou, sůl, pepř, muškátový oříšek, chilli a kari. Přidejte uvařenou cizrnu. Vše společně nechte vařit 15 minut. Poté přidejte prolisovaný česnek a nechte ještě přejít varem. Ochutnejte a můžete osolit a přikořenit, je-li třeba.

Ohnivá pánev s polentovými placičkami

Suroviny

3 lžíce olivového oleje

250 g vepřové krkovice

2 cibule

2 mrkve

8 žampionů

1 lžička třtinového cukru

1 dcl červeného vína

sůl a pepř

chilli

2 bobkové listy

2 lžíce sušeného oregana + čerstvé na ozdobu

1 konzerva krájených rajčat

1 konzerva velkých červených fazolí

6 stroužků česneku

velká hrst rukoly

Na polentu:

instantní polenta

sůl

1 stroužek česneku

2 lžíce strouhaného parmazánu

hrst lístků čerstvého tymiánu a oregana

Na pečení polenty: 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku

Postup

Den předem si připravte polentu podle návodu na obalu (použijte výrobcem předepsané množství vody, aby byla správně hustá). Až se polenta rozpustí v horké vodě, vmíchejte sůl, prolisovaný česnek, parmazán, tymián a oregano, ochutnejte a případně dochuťte, aby byla chuť dobrá a výrazná. Pak vyložte potravinovou fólií např. formu na srnčí hřbet nebo jinou podobnou, nalijte do ní polentu, uhlaďte, zakryjte fólií i shora a dejte přes noc odpočívat do chladničky.

Druhý den si nejprve připravte ohnivou pánev: vepřové maso nakrájejte na nudličky, cibuli na půlkolečka, mrkev na na tenká kolečka a žampiony na plátky. Na velké pánvi rozpalte olivový olej. Na něj dejte cibuli, jakmile zesklovatí, přidejte i maso a mrkev. Opékejte, dokud se maso nezatáhne (změní barvu z růžové na šedou). Přidejte žampiony a opékejte i s nimi další cca 3 minuty. Pak přidejte cukr, víno, sůl, pepř, chilli, bobkové listy, sušené oregano, rajčata a česnek a nechte na mírném plameni probublávat cca 5 minut. Na závěr vmíchejte hrst propláchnuté rukoly, vypněte plamen a zakryjte pokličkou. Zatímco budete dodělávat polentu, chuť jídla se rozvine. Pokud by vám příprava placiček trvala dlouho, můžete samozřejmě směs na pánvi přihřát.

Placičky dodělejte tímto způsobem: Plech vyložte pečicím papírem. Vyndejte vychlazenou polentu, nakrájejte ji na plátky, potřete je z obou stran olivovým olejem, do kterého jste prolisovali česnek. Položte je na papír, dejte do trouby a použijte gril shora. Několik minut grilujte, až povrch mírně zezlátne. Pak placičky opatrně otočte a ogrilujte i z druhé strany. Totéž můžete udělat na pánvi, ale verze z trouby mi připadá efektivnější. Ohnivou směs z pánve podávejte s polentovými placičkami, ozdobte čerstvým oreganem.

Orientální punč

Suroviny

1 lžíce sypaného čaje rooibos (nebo dva sáčky)

0,4 l červeného vína

3 lžíce třtinového cukru

1 lžička kardamomu

lžičky mletého zázvoru

1 hvězdička badyánu

4 hřebíčky

1 ks skořice

2 dcl pomerančového džusu

1 dcl rumu bílého

1 pomeranč

1 malá konzerva krájeného ananasu

velká hrst sušených brusinek namočených v trošce bílého rumu

Postup

Rooibos zalijte 0,4 l vroucí vody a nechte louhovat zakrytý, aby neunikalo zemité aroma tohoto čaje. Mezitím dejte do hrnce červené víno, třtinový cukr, všechno koření, pomerančový džus a vše přiveďte k varu, ale nevařte, pokud nechcete, aby vyprchal alkohol. Mezitím si z pomeranče vykrájejte filátka (v horším případě ho nakrájejte na kolečka, ale pak se vám bude špatně vyjídat). Poté do hrnce přilijte rooibos (měl by se v té době louhovat cca 15 minut), rum, přidejte i filátka pomeranče, ananas (bez nálevu, ten slijte) a brusinky i s rumem, ve kterém se louhovaly. Opět přiveďte k varu, ale nevařte. Ochutnejte, můžete případně přisladit nebo přikyselit podle chuti. Naběračkou rozlévejte do tlustostěnných sklenic a pijte horké.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.