Karolína a její recepty na tradiční jídla!

Oblíbená kuchařka Karolína Kamberská má v oblibě tradiční jídla. Vzbuzují v ní pocit domova.

V první premiérové epizodě v pořadí již čtvrté řady se na obrazovky vrací sběratelka zapomenutých receptů a vášnivá kuchařka Karolína Kamberská a její pořad Karolína, domácí kuchařka. V sobotu 15. října vezme jeho protagonistka diváky do lesa a na zahradu. Právě tam totiž nasbírala inspiraci pro další chutné recepty, které prozradí již v 17.00 na Primě. Nová řada Karolíny, domácí kuchařky nabídne mnoho jídel, která v sobě mají ducha Středomoří, ale zároveň i hřejivost tradiční domácké kuchyně, která je na celém světě stejná. „Recepty pro novou řadu mojí kulinářské show i pro novou kuchařku, která vyjde letos na podzim, jsem připravovala od loňského léta – a to hlavně poctivým ‚testováním na zvířatech‘, tedy na své rodině,“ říká se smíchem novinářka a muzikantka Karolína Kamberská.

Pro první díl premiérové čtvrté řady však Karolína nešla daleko. Vyšla si jen do lesa a na zahradu. A jaké tedy bude její menu?

· Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami

· Jemné telecí s hříbky a máslovými noky

· Gratinovaný pórek se šunkou

· Mražená broskvovo-karamelová pěna

Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty. Sledujte první díl čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 15. října v 17.00 na Primě.

Některá jsou pro nás možná už trochu pozapomenutá, proto je ona sama vaří nejen své rodině, ale s některými recepty se podělí také s diváky svého pořadu Karolína, domácí kuchařka. Uvidíte už v neděli 29. října v 17.15 na Prima LOVE. Cibuláda je něco jako marmeláda. Právě díky své hlavní ingredienci je tak sladko-slano-kyselá. U nás jí moc lidí nezná, přitom podle Karolíny jde o velmi dobrý doplněk k různým druhům masa. Třeba k uzenému nebo k vinné klobáse, kterou máme většinou spojenou s Vánocemi. Karolína ji ale může jíst po celý rok. Dalším se svátky klidu spojeným jídlem je bramborový salát. I ten má ale mnoho variant. Karolína ukáže tu, která vychází ze starého receptu Marie Úlehlové-Tilschové.

Nádivkou se u nás tradičně plní kuře nebo krůta. Jak nás přesvědčí Karolína, vynikající může být i taková plněná kachna. Její maso je silně aromatické a tučné a díky tomu předá tyto vlastnosti i nádivce. Tu připraví Karolína z pohanky, kterou do světa roznesli Tataři při svých nájezdech. V mnoha jazycích je proto slovo pohanka odvozeno od slova Tatar. U nás je pohanka spojena s výrazem pohan. Její zemitá chuť se hodí právě ke kachně i k jiným druhům masa. Navíc je přirozeně bezlepková a říká se, že je také dobrá na cévy. Když měla oblíbená kuchařka ještě děti malé, žili v domě s ovocným sadem. Na podzim tak měli zásoby jablek. Z nich pak připravovala jablečné vdolky, které tak byly na jídelníčku každý týden. Všichni je měli rádi a dodnes je to jedno z oblíbených podzimních jídel její rodiny. Fígl s jablíčky do těsta na vdolky objevila Karolína u sousedky na vesnici. „Jde o vynikající podzimní a zimní pochoutku. Nebojte se občas si udělat něco úplně tradičního,“ říká k tomuto receptu s úsměvem. Karolínino dědictví

  • Vinná klobása s cibuládou, lehký bramborový salát
  • Kachna plněná jablky a pohankou
  • Vláčné jablečné vdolky s povidly

Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte pátý díl pořadu Karolína, domácí kuchařkav neděli 29. října v 17.15 na Prima LOVE.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.