1. prosince 2016 12:37
Karolína prozradí, jaké inspirace si přivezla od moře
Karolína prozradí, jaké inspirace si přivezla od moře
Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.
Oblíbená kuchařka Karolína Kamberská miluje slunce a moře. Jak sama ale říká, v poslední době má pocit, že na jih jezdí víc kvůli jídlu než kvůli nekonečně modré hladině a konejšivým vlnám. Radost má pak z toho, že si tak kromě zážitků domů vozí také mnoho inspirací pro své recepty. Právě jídla s chutí přímořských vzpomínek připraví i v dalším díle pořadu Karolína, domácí kuchařka již v sobotu 3. prosince v 17.00 na Primě.
Nejprve ale vezme Karolína diváky místo jihu na východ. Kdysi dávno narazila v jednom slovenském časopise pro hospodyňky na slovo „cícer“. Netušila, co to znamená, a pátrala, ale ani česká „cizrna“ jí moc neřekla. Dnes už ale ví, že jde o známou a oblíbenou luštěninu, která uprostřed zimy skvěle zahřeje třeba v podobě polévky. S dalším receptem už ale známá kuchařka na jih zamíří. A pojede do Itálie. Jak prozradí, její děti milují špagety a ona se jejich nejoblíbenější variantu – s kečupem – rozhodla inovovat a našla recept, který je stejně jednoduchý na přípravu a chutná jim snad ještě víc – špagety s lososem, olivami a polníčkem.
Pro další inspiraci zamířila Karolína ještě jižněji – do Maroka. Odsud je znám tajine. Původně kameninový hrnec, ve kterém se připravuje jídlo, jehož základní složkou je maso. „Je to úžasná orientální specialita, kterou lze připravit z u nás běžně dostupných surovin. Dá se udělat z hovězího, kuřecího, jehněčího, zkrátka z různých druhů masa, a dokonce existuje i vegetariánská varianta. Můj první tajine byl z hovězího, a asi proto jej mám dodnes nejraději,“ říká Karolína. Orientální ráz tomuto jídlu pak dodávají i další přísady – sušené ovoce a mnoho zajímavého koření. „Vždy, když dělám tajine, připadám si jak na orientální tržnici s kořením, protože přesně tak voní i vypadá,“ zasní se Karolína.
S posledním receptem se vrátí do Itálie, přesněji nádherného Toskánska, odkud si přivezla recept na místní skvělé sušenky plné mandlí – cantuccini. Jsou výborné pro nečekanou návštěvu, protože doma v dóze vydrží dlouho. „S těmito sušenkami se vždy přenesu do jedné krásné toskánské cukrárny, kde jsem je poprvé ochutnala,“ zavzpomíná si Karolína.
Přímořské vzpomínky
• Hřejivá polévka s cizrnou
• Špagety s lososem, černými olivami a polníčkem
• Hovězí tajine s medem a švestkami s petrželovým kuskusem
• Mandlové sušenky Cantuccini
Sledujte osmý díl premiérové čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 3. prosince v 17.00 na Primě.
Všechny epizody pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete na Prima PLAY.
V první premiérové epizodě v pořadí již čtvrté řady se na obrazovky vrací sběratelka zapomenutých receptů a vášnivá kuchařka Karolína Kamberská a její pořad Karolína, domácí kuchařka. V sobotu 15. října vezme jeho protagonistka diváky do lesa a na zahradu. Právě tam totiž nasbírala inspiraci pro další chutné recepty, které prozradí již v 17.00 na Primě. Nová řada Karolíny, domácí kuchařky nabídne mnoho jídel, která v sobě mají ducha Středomoří, ale zároveň i hřejivost tradiční domácké kuchyně, která je na celém světě stejná. „Recepty pro novou řadu mojí kulinářské show i pro novou kuchařku, která vyjde letos na podzim, jsem připravovala od loňského léta – a to hlavně poctivým ‚testováním na zvířatech‘, tedy na své rodině,“ říká se smíchem novinářka a muzikantka Karolína Kamberská.
Pro první díl premiérové čtvrté řady však Karolína nešla daleko. Vyšla si jen do lesa a na zahradu. A jaké tedy bude její menu?
· Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami
· Jemné telecí s hříbky a máslovými noky
· Gratinovaný pórek se šunkou
· Mražená broskvovo-karamelová pěna
Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty. Sledujte první díl čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 15. října v 17.00 na Primě.