Barevné menu podle šéfa chutná všem. Malým i velkým

S těmito jídly nasytíte a potěšíte děti i dospělé. Radujte se u svých grilů a vyzkoušejte recepty Zdeňka Pohlreicha. Jsou nenáročné na přípravu a přitom uspokojí i náročné strávníky.
Zeleninový špíz s fetou.
Zeleninový špíz s fetou.
Marek Dienstl

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! II. najdete TADY

 

 

 

 

 

 

 

ZELENINOVÝ ŠPÍZ S FETOU

RTŠ! II (6) - Špíz z kuřecích jater se slaninou

Suroviny:

toastový chleba
sýr Feta
cherry rajčátka
sušená rajčata
černé olivy
 
na marinádu:
citronová šťáva
olivový olej
pesto
sůl
pepř

 
Postup: Nejdříve připravíme marinádu: v misce smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a pesto.

Toastový chleba nakrájíme na čtverečky, spolu s fetou ho přidáme k marinádě a promícháme.

Pak na špejli střídavě napícháme sýr Feta, chleba, rajče a sušené rajče.

Z alobalu si vytvoříme malou vaničku, pokapeme ji olivovým olejem a položíme na ni špízy.

Vložíme do rozpáleného grilu, posypeme černými olivami a necháme zapékat zhruba 4 minuty.

 

 

SENDVIČ S HOVĚZÍM MASEM A MODRÝM SÝREM

Sendvičem s hovězím masem a s modrým sýrem.
Sendvičem s hovězím masem a s modrým sýrem.
Marek Dienstl


Suroviny:

hovězí maso
rukola
baby špenát
cherry rajčátka
sůl
pepř
 
na těsto:
400 g polohrubé mouky
200 ml vlažné vody
1 lžička sušeného droždí
1 lžička cukru
špetka soli
 
na dresink:
hořčice
balzamikový ocet
olivový olej
citronová šťáva
pepř

 
Postup: V míse smícháme polohrubou mouku, droždí, cukr, špetku soli a promícháme. Zalijeme vodou, vypracujeme těsto a navrch posypeme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 1–1,5 hodiny kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z nich placky. Ty položíme na grilovací kámen a opečeme z obou stran.

Mezitím si připravíme francouzský dresink: v misce smícháme hořčici, balzamikový ocet, citronovou šťávu, olej a pepř a necháme chvíli odstát.

Tenké plátky masa opepříme a osolíme z obou stran a jen na pár sekund vložíme na gril.

Opečené maso sundáme na talíř, necháme chvíli odpočívat a pak nakrájíme na plátky.

V salátové míse smícháme rukolu, špenátové listy a cherry rajčátka a zalijeme dresinkem.

Hotovou placku pokapeme olivovým olejem, nandáme na ni salát, pak nakrájený sýr a maso a přiklopíme další plackou. Hotový sendvič rozčtvrtíme, navrch potřeme ještě trochou modrého sýra a dáme na chvíli zapéct na gril. Nandáme na talíř, pokapeme znovu olivovým olejem, posypeme trochou soli a podáváme.

 

KRŮTÍ PLACIČKY, BRAMBORY SE SMETANOU, ŽAMPIONY A OKURKOVÁ SALSA

Krůtími placičkami s bramborymi se smetanou a žampiony s okurkovou salsou potěšíte každé dítě.
Krůtími placičkami s bramborymi se smetanou a žampiony s okurkovou salsou potěšíte každé dítě.
Marek Dienstl


Suroviny:

mleté krůtí maso
slanina
1 dcl smetany
citronová šťáva
jarní cibulka
sůl
pepř
 
na brambory:
brambory
zakysaná smetana
smetana
1 stroužek česneku
tymián
rozmarýn
petrželka
pažitka
olivový olej
sůl
 
na okurkovou salsu:
salátová okurka
olivový olej
chilli paprička
kopr
sůl
pepř

 
Postup: Brambory i se slupkou nakrájíme na plátky, posolíme, pokapeme olivovým olejem a přidáme k nim nakrájený tymián, rozmarýn a česnek. Dáme péct na 45 minut na gril.

V míse smícháme mleté krůtí maso, sůl, pepř, nakrájenou slaninu a zalijeme smetanou.

Směs zpracujeme a dochutíme citronovou šťávou a jarní cibulkou. Vytvoříme placičky a opečeme je na grilu.

Celé žampiony osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem a dáme je péct na horní část grilu.

Než se všechno na grilu upeče, připravíme si okurkovou salsu: okurku rozčtvrtíme a zbavíme ji jadýrek. Nakrájíme na drobné kostičky, přidáme chilli papričku, kopr, sůl, pepř a olivový olej a smícháme.

V další misce smícháme zakysanou smetanu, smetanu, sůl, petrželku a pažitku. Do směsi přimícháme upečené brambory a pořádně promícháme, aby se nasákly všechny chutě.

Podáváme s placičkami, žampiony a okurkovou salsou.

 

LÍVANCE S ČERSTVÝM OVOCEM A ZAKYSANOU SMETANOU

Lívance se zakysanou smetanou a ovocem.
Lívance se zakysanou smetanou a ovocem.
Marek Dienstl


Suroviny:

ostružiny
maliny
jahody
borůvky
zakysaná smetana
moučkový cukr
máslo
olej
 
na těsto:
250 g mouky
300 ml mléka
25 g droždí
20 g cukru
citronová kůra
špetka soli


Postup: Těsto zpracujeme a necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. Rozpálenou pánev potřeme olejem a necháme na ní rozpustit kousek másla. Pak pomocí naběračky přilijeme těsto a lívance pečeme z obou stran.

Hotové lívance pocukrujeme a poklademe čerstvým ovocem. Na závěr přidáme lžičku zakysané smetany.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Prima FRESH léto 2015

VAŘTE JAKO BOZI! Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Filet z krajty na špízu

Kde jinde ochutnat krajtu či zebru než na Prima FRESH Festivalu?


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama