Recepty z jedničky Rozpal to, šéfe! II

Rozpal to, šéfe! II (1)

Také vyzkoušejte na grilu recepty Zdeňka Pohlreicha s vůní Asie. Určitě se i ve vašem okolí najde několik šikovných pomocníků, kteří vás u toho nenechají samotné. Dobrou chuť na čerstvém vzduchu!

Vše o nové řadě pořadu Rozpal to, šéfe! můžete najít TADY

Pokud vám utekl nedělní premiérový díl pořadu Rozpal to, šéfe!, puťte si ho ještě v úvodu nebo na Prima PLAY.

A víte, že šéf to rozpálil i ve své nové grilovací kuchařce? Inspirujte se i v ní ZDE. Na grilu se pod vedením oblíbeného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha naučíte připravovat prakticky všechno včetně ryb, mořských plodů, zeleniny a ovoce. Zvládnete a pochopíte taje ohně, práci s ním a seznámíte se s nejrůznějšími grilovacími metodami.

HOUBOVÉ ŠPÍZY PO ASIJSKU

Suroviny:

hnědé žampionyhlíva ústřičnáhouby shitakepórekna marinádu:sójová omáčkasezamový olejsezamová semínka3 stroužky česnekucukrsůlpepř

Postup:

Nejdřív si připravíme marinádu: v míse smícháme cukr, sójovou omáčku, sezamový olej, sezamová semínka, sůl, pepř a nakrájený česnek. Asi hodinu necháme odležet, aby se chutě spojily.

Bílou část pórku nakrájíme na široká kolečka a společně s houbami je střídavě napichujeme na namočené špejle.

Na dno pekáčku nalijeme část marinády, pak poklademe špízy a navrch opět potřeme marinádou.

Znovu necháme hodinu odležet a občas špízy v marinádě otočíme, aby byly rovnoměrně namočené.

Marinované houby vložíme do rozpáleného grilu a pečeme z obou stran. Hotové špízy nandáme na talíř, polijeme zbytkem převařené marinády a posypeme čerstvým posekaným pórkem.

PLNĚNÁ GRILOVANÁ RAJČATA

Suroviny:

5 velkých rajčattoastový chlebapetrželkašalvějrozmarýnoregánoolivový olejsůlpepř

Postup:

Rajčata shora odkrojíme a vydlabeme z nich dužinu. Do misky vložíme nakrájený toastový chleba, osolíme, opepříme a přisypeme nakrájené bylinky. Zakápneme olivovým olejem a rajčatovou dužinou.

Na pánvičku nasypeme sůl, aby po ní rajčata nejezdila, a položíme na ni plněná rajčata.

Gril rozpálíme na 180–200 stupňů a rajčata necháme asi 8 minut péct.

HOVĚZÍ STEAK YAMATO NA ZELENÉM PEPŘI

Suroviny:

hovězí steakzelený pepřsůl na omáčku:sójová omáčkajaponské rýžové vínojaponský zelený pepř nebo nakládaný zelený pepřmáslo

Postup:

Steak z obou stran posypeme zeleným pepřem a solí a dáme péct do rozehřátého grilu. Mezitím si připravíme omáčku: smícháme sójovou omáčku, japonské rýžové víno a zelený pepř v nálevu. Hotovou omáčku dáme na gril k masu a necháme povařit. Potom do ní přidáme kousek másla.

Středně propečený steak vyndáme z grilu a necháme chvíli odležet. Pak maso nakrájíme, nandáme na talíř a polijeme omáčkou.

SENDVIČ S HRUŠKOU A MODRÝM SÝREM

Suroviny:

2 bagetymodrý sýr1 hruškazakysaná smetanamáslopetrželka na salát:polníčekcitronolivový olejsůl

Postup:

Modrý sýr nastrouháme a přidáme k němu zakysanou smetanu a nahrubo nasekanou petrželku.

Bagetu nakrájíme na větší kousky, rozpůlíme a namažeme sýrovou směsí, pak poklademe hruškou nakrájenou na plátky a přiklopíme. Shora pokapeme rozpuštěným máslem a v grilu necháme zapéct.

Rozpečené bagety nandáme na talíř a podáváme se salátem z polníčku, který jsme pokapali citronem, olivovým olejem a posypali solí.

ČERVENÉ KARI S KACHNOU

Suroviny:

kachní prsaliči drůbeží vývarčervená kari pastarybí omáčkapalmový cukrkafírové listykokosové mlékokokosový krémthajský lilekthajská bazalkačervené chilli papričkyjasmínová rýželist pandanurostlinný olej na kari pastu:koriandrová semínkařímský kmínbílý pepřsušené chilli červené dlouhésůlgalangancitrónová trávakůra z limetkykoriandr kořenčesnekšalotkakrevetová pasta na marinádu:sójová omáčkakoriandrová semínkakoriandrový kořenanýzbílý pepřčesnekkuřecí vývarolej rostlinnýsůlcukr

Postup:

Nejdříve si připravíme kari pastu: sušené chilli papričky povaříme 10 minut ve vroucí vodě a poté je zcedíme a osušíme.

Koriandrová semínka a kmín orestujeme v pánvi nasucho. V hmoždíři roztlučeme chilli papričky, kůru z limetky a sůl.

Přidáme kmín, koriandrová semínka, citronovou trávu, česnek, kafírový list, koriandrový kořen, bílý pepř, šalotku galangan a dále tlučeme do jemné pasty.

Přidáme krevetovou pastu a dobře promícháme.

Všechny ingredience na marinádu smícháme v míse dohromady.

Kachní prsa obalíme v marinádě a necháme minimálně 1 hodinu odpočívat. Poté kachnu opečeme na grilu, nejdříve na kůži a poté dopečeme na druhé straně.

Kari pastu restujeme v pánvi na oleji asi 2 minuty, přidáme kafírové listy. Pak vmícháme kokosový krém a mléko, palmový cukr a rybí omáčku. Vaříme 5 minut, potom přisypeme lilek, liči a povaříme další 3 minuty.

Nakonec přidáme pečenou kachnu nakrájenou na plátky a thajskou bazalku.

Podáváme s jasmínovou rýží.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek