Poznejte chuť Ameriky. Šéf griluje maso od kosti

Ač Zdeněk Pohlreich není klasickým příkladem dobráka od kosti, maso od kosti má tak rád, že ho považuje za nejlepší. V tomto dílu pořadu Šéf na grilu ukáže, jak nakupovat a grilovat vepřové karé a žebírka, na řadu přijdou i jehněčí a telecí kotlety, tedy nejvyšší gastronomická kvalita.

Vše samozřejmě ochucené různými kořenícími směsmi, marinádami a doplněné voňavými a čerstvými přílohami – výborným salátem z pečených paprik či grilovanými houbami s piniovými oříšky a parmazánem. Grilovat se bude spíš pomalu než rychle, půjde o tzv. nepřímý gril, maso zaudí piliny z ovocných stromů, které se přidají na rozpálené uhlíky. Videa z pořadu Šéf na grilu najdete TADY

Grilování krok za krokem a pár vypečených hlášek vás čeká v další lekci vaření na ohni. Chcete-li se pod šéfovým vedením stát mistry grilu a dozvědět se, co Zdeněk Pohlreich považuje za svoji největší životní chybu, dívejte se v neděli v 18.05 na Televizi Prima.

Recepty z pořadu Šéf na grilu jsou ZDEUvidímezrod žebírek v memphiském stylu. Dosuché marinády patří růžový pepř, celerová sůl a hořčičné semínko. Chtějí tak hodinu, kdy se můžeme věnovat společnosti a popíjet pivo. Královské, ale levné maso zespodu naporcujeme a dochutíme dresinkem z jablečného octa.

Na jehněčí kotletky v sečuánském stylu si v hmoždíři rozdrtíme kořenící směs pěti vůní a necháme marinovat. Mezitím si uděláme salát z pečených paprik. Neobejdeme se bez bylinek, citronu, česneku a mikrotenového sáčku, v němž se prudce opečená zčernalá kůžička papriky zapaří a poté sloupne. „Drobné nedostatky jsou prý znakem ruční práce,“ jak říkávala šéfova maminka.

Marinovaná telecí kotleta je další delikatesa z šéfova grilu. Italská a rakouská kuchyně se bez telecího masa neobejde, u nás je spíš „popelkou“, což je chyba. Částečně vykostěné porce marinujeme s olivovým olejem a tymiánem, citronovou kůrou a pár kapkami citronu. Když šéf ochutnává, konstatuje, „že na to, co umí, se má zatraceně dobře“. Opět radí nespěchat a před konzumací nechat maso vždy minutku uležet.

To samé platí i pro pečínku z amerického Jihu – vepřové kotlety v marinádě s cibulí, hřebíčkem, pepřem, hořčicí a ořechovým olejem, které se ještě naloží do láku s hnědým cukrem a bourbonem (podle šéfa nenahraditelným). Přílohou je „star zeleninového království“, krémový steakový žampion portobello. Prý se z vůně, která se při jeho opékání šíří do okolí, musí zbláznit i rozumný člověk.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.