Šéfovy vymazlené recepty z kančího masa

Níže najdete pohromadě recepty na lahůdky, které šéf Zdeněk Pohlreich připravoval z kančího masa. Vyzkoušejte je. Chutnají dokonale.

Kuchařský pořad Zdeňka Pohlreicha Teď vaří šéf! II. sledujte každou neděli v 18.00 na Primě nebo na Prima PLAY

KANČÍ PO MYSLIVECKU

Suroviny:

kančí maso 2 dcl červeného vína 1 konzerva loupaných rajčat 1 mrkev řapíkatý celer 1 cibule 2 stroužky česneku snítka rozmarýnu 1 chilli paprička olivový olej pepř sůl

Postup:

Nejdříve si připravíme marinádu: na olivovém oleji orestujeme mrkev, řapíkatý celer, česnek, snítku rozmarýnu a zalijeme červeným vínem. Když se omáčka povaří, nalijeme ji do mísy na nakrájené maso, necháme vystydnout, a dáme do ledničky na 12 hodin odležet.

Potom směs přecedíme a maso osolíme a opepříme. Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, potom k ní přidáme nakrájenou chilli papričku a loupaná rajčata. Pak přidáme maso a zalijeme přecezeným červeným vínem.

Přikryjeme pokličkou a necháme dusit doměkka 1–1,5 hodiny. Když je maso měkké, vyndáme ho stranou a zbytek omáčky přecedíme do dalšího hrnce. Necháme chvíli povařit, aby se šťáva zredukovala, a pak přilijeme k masu a zelenině.

Nandáme na talíř, pokapeme olivovým olejem a podáváme.

KANČÍ HŘBET SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU A KAPUSTOU

Suroviny:

kančí hřbet pepř sůl na omáčku: 1 dcl vývaru 2 lžíce šípkové marmelády 1 mrkev řapíkatý celer 1 šalotka 6 kuliček jalovce cukr máslo olivový olej pepř sůl na kapustu: kapusta 1 dcl smetany 1 plátek slaniny máslo mrkev řapíkatý celer šalotka pepř sůl

Postup:

Jako první si připravíme omáčku: v kastrůlku necháme rozpustit kousek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a šalotku. Pak přisypeme cukr, pár kuliček jalovce a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme šípkovou marmeládu a necháme povařit, aby omáčka zhoustla.

Jako přílohu budeme podávat kapustu: nakrájíme ji na nudličky, necháme krátce povařit v osolené vodě a pak přendáme do mísy s ledovou vodou, abychom zastavili var a kapusta tak neztratila krásnou zelenou barvu. Potom přecedíme a necháme okapat.

V dalším hrnci orestujeme plátek slaniny, přidáme kousek másla a nakrájenou zeleninu. Zalijeme smetanou a necháme zhoustnout. Pak přidáme spařenou kapustu, osolíme, opepříme a promícháme.

Maso osolíme a opepříme a ze všech stran orestujeme na olivovém oleji. Pak ho necháme dopéct v troubě na 180 stupňů.

Šťávu z pánve, na které jsme restovali maso, zalijeme šípkovou omáčkou, aby se chutě spojily.

Asi po 10 minutách vyndáme maso z trouby, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odležet. Šťávu z pekáčku přidáme k omáčce a pak ji přecedíme.

Maso nakrájíme na plátky a spolu s kapustou a omáčkou nandáme na talíř.

KANČÍ GULÁŠ S UZENOU PAPRIKOU A ŠPEKOVÝM KNEDLÍKEM

Suroviny:

kančí kýta 3 cibule 2 lžíce drcených rajčat chleba voda rostlinný olej uzená paprika pepř sůl na špekové knedlíky: špek 3 vejce houska mléko mouka petrželka pepř sůl

Postup:

V hrnci rozehřejeme rostlinný olej, orestujeme nakrájenou cibuli a zalijeme kapkou vody, aby cibule dostala jednotnou barvu. Když se voda odpaří, přisypeme uzenou papriku, necháme spojit a zase zalijeme vodou. Přidáme drcená rajčata, a jakmile se směs začne vařit, vložíme do hrnce nakrájené maso, opepříme a osolíme. Necháme rychle zavařit, pak stáhneme var, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka.

Teď si připravíme špekové knedlíky: špek nakrájíme na kostky a necháme orestovat.

Do žloutků nalijeme trochu mléka a přisypeme nakrájenou housku. Osolíme, opepříme a promícháme. Pak ke směsi přidáme opečený špek, zaprášíme moukou a postupně vmícháme vyšlehaný sníh. Nakonec přisypeme nasekanou petrželku.

Namočíme si ruce, vytvarujeme knedlíky a necháme vařit ve vroucí vodě 8–10 minut.

Guláš zahustíme nalámaným chlebem a necháme ještě chvíli povařit. Pak ho nandáme na talíř a podáváme se špekovým knedlíkem.

PANENKA Z DIVOČÁKA S HRUŠKOVÝM PYRÉ

Suroviny:

kančí panenka 1 dcl červeného vína rozmarýn olivový olej pepř sůl na pyré: 2 vyzrálé hrušky 2 dcl vody anglická hořčice kremžská hořčice máslo 3 snítky tymiánu sůl na brambory: brambory olivový olej

Postup:

Hrušky rozpůlíme, oloupeme, zbavíme je jádřinců a dáme povařit do osolené vody. V kastrůlku necháme rozehřát máslo, přisypeme lístky tymiánu a podusíme v něm uvařené hrušky. Pak je vyndáme stranou, rozmixujeme a vrátíme zpátky do kastrůlku. Přidáme lžičku anglické a kremžské hořčice a promícháme.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na silné plátky a orestujeme na olivovém oleji.

Panenku očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a panenku necháme orestovat se snítkou rozmarýnu. Pak ji vyndáme stranou, pánev zalijeme červeným vínem a šťávou z kančího masa a necháme odpařit.

Na talíř nandáme hruškové pyré, opečené brambory, nakrájenou panenku a polijeme omáčkou z červeného vína.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.