Teď vaří šéf! III: Recepty na menu ze 3. dílu

Nyní si můžete vyzkoušet, že všechny ty lahůdky, které jste si možná oblíbili během dovolené, hravě zvládnete i ve své domácí kuchyni. Ispirujte se recepty od samotného šéfa Zdeňka Pohlreicha. Dobrou chuť!

Pokud jste nestihli sledovat celý díl Teď vaří šéf! v televizi, pusťte si ho nyní na Prima PLAY

FRITO MALORQUIN

Teď vaří šéf! III (3) - Obrázek 5

jehněčí maso jehněčí játra 1 plátek fenyklu 1 červená paprika hrášek artyčoky 4 menší brambory 1/2 červené cibule 1 stroužek česneku olivový olej sůl pepř

Jehněčí maso i játra nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený česnek, po chvíli přidáme cibuli a promícháme. Na vedlejší pánvi orestujeme maso a pak ho přidáme k cibuli a česneku. Potom zvlášť orestujeme játra, přihodíme k nim fenykl a opět vložíme ke směsi na vedlejší pánvi.

Postupně přisypeme ještě nakrájenou papriku, hrášek, oloupané brambory vařené ve slupce a artyčoky. Vše osolíme a opepříme. Podlijeme trochou vody, promícháme, nandáme na talíř a pokapeme olivovým olejem.

RESTOVANÉ HŘÍBKY S BYLINKAMI A ČESNEKEM NA TOPINCE

chleba čerstvé nebo mražené hříbky cibule 1 stroužek česneku + česnek na topinky citronová šťáva rozmarýn oregano petržel tymián máslo olivový olej sůl pepř

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme česnek, potom houby, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou, přisypeme nakrájené čerstvé bylinky a promícháme. Na závěr přidáme trochu másla.

Na druhé pánvi opečeme topinky, potřeme je česnekem a nandáme na ně směs z hříbků. Můžeme podávat.

ŠPAGETY FRUTI DI MARE

špagety krevety slávky sépie cherry rajčata řapíkatý celer 1 mrkev 1 šalotka 3 stroužky česneku petrželka chilli olivový olej sůl

Do vařící osolené vody dáme vařit špagety. Krevety očistíme a skořápky využijeme na vývar – orestujeme je na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, řapíkatý celer a mrkev. Zalijeme vodou, osolíme a necháme vařit.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme slávky, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli dusit.

Mušle, které se neotevřely, vyhodíme a zbytek vyloupeme do misky.

Na pánvi opět rozehřejeme olivový olej, vložíme dva celé stroužky česneku a orestujeme krevety a nakrájené sépie. Posypeme trochou chilli a pak vše vyndáme stranou.

Na pánev vlijeme uvařený vývar z krevet, přidáme rozmixovaná cherry rajčata, necháme chvíli povařit a pak zpátky vmícháme všechny mořské plody. Přisypeme nasekanou čerstvou petrželku a na závěr uvařené špagety.

Vše promícháme, přendáme na talíř, pokapeme olivovým olejem a podáváme.

LIMETOVÝ KOLÁČ

na těsto:

500 g hladké mouky 175 g moučkového cukru 250 g másla 2 vejce 1/2 vanilkového lusku kůra z 1 limetky špetka soli

na náplň:

190 g cukru 4 vejce 1 dcl smetany 1/2 vanilkového lusku 3 limety

na dekoraci: 2 limety

V míse smícháme mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Z půlky vanilkového lusku vyškrábeme zrníčka, nastrouháme kůru z limety a přidáme špetku soli. Vše promícháme a rukama vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme aspoň půl hodiny odležet.

Z těsta odkrojíme zhruba polovinu, rozválíme, namotáme na váleček, přeneseme do dortové formy a vymačkáme do stran. Na těsto položíme pečicí papír a vysypeme libovolným druhem luštěniny, aby drželo tvar. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, formu položíme na plech, dáme péct do trouby na 15 minut, pak luštěninu vysypeme stranou a pečeme ještě dalších 5 minut.

Mezitím si připravíme náplň: v míse smícháme cukr, vejce, zrníčka z vanilkového lusku, šťávu z limet a vše smícháme dohromady.

Pak náplň přelijeme na upečený korpus, troubu stáhneme na 120 stupňů a pečeme dalších 20–40 minut.

Teď si připravíme dekoraci, abychom mohli koláč ozdobit: oškrábeme kůru ze dvou limet, nakrájíme nadrobno a dáme spařit do vroucí vody. Přecedíme a zchladíme studenou vodou.

V kastrůlku si připravíme cukrový sirup, přidáme do něj spařenou kůru a hotový koláč ozdobíme.

VIRGIN MOJITO

1 limeta 2 lžíce třtinového cukru anýzový sirup máta minerální voda

Limetu nakrájíme na kostky a dáme do džbánu. Přidáme lístky máty a cukr. Vše promícháme pomocí hmoždíře. Přilijeme anýzový sirup, přisypeme kostky ledu a zalijeme minerální vodou. Znovu promícháme, nalijeme do sklenic a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek
Štítky Pohlreich

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.