Teď vaří šéf! III: VIDEA a recepty na menu z 8. dílu

To je to pravé sváteční hodování. Telecí nakrájené na drobné plátky a zalité omáčkou z tuňáka, kachní foie gras s karamelizovanými jablky nebo dokonalý jablečný koláč s krémem a malinami. Všechny tyto pokrmy nyní hravě připravíte pod vedením samotného Zdeňka Pohlreicha. Tady jsou rozepsané recepty.

Pokud vám některá z premiérových epizod unikla v televizi, pusťte si ji nyní na Prima PLAY TADY

VITELLO TONNATO

telecí kýta 1 konzerva tuňáka 1 mrkev 1 řapíkatý celer 1 cibule kapary masový vývar citronová šťáva majonéza snítka tymiánu olivový olej sůl

Zeleninu nakrájejte, hoďte do kastrůlku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Kýtu očistěte, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem. Pak maso zabalte do potravinové fólie a vložte do vývaru se zeleninou. Nechte povařit 30–40 minut.

Uvařené maso nechte zchladit a vývar přeceďte.

Teď si připravte omáčku: k tuňákovi přidejte sůl, citronovou šťávu, naběračku vývaru a lžíci majonézy. Rozmixujte, přidejte kapku olivového oleje a šťávu z masa, kterou jste předem svařili. Znovu promixujte.

Telecí nakrájejte na drobné plátky a zalijte omáčkou z tuňáka. Ozdobte kapary a zeleninou z vývaru.

KACHNÍ FOIE GRAS S KARAMELIZOVANÝMI JABLKY

kachní játra kyselá jablka Calvados hladká mouka limetová šťáva citronová kůra petrželka sůl pepř

Do pánve nasypte třtinový cukr, nechte ho zkaramelizovat a zalijte trochou vody. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Přidejte na pánev spolu s limetovou šťávou, citronovou kůrou a Calvadosem a nechte podusit.

Na talíř nasypte trochu hladké mouky, osolte, opepřete a promíchejte. Ve směsi obalte játra, která následně orestujte na rozpálené pánvi. Jablka nandejte na talíř, ozdobte petrželkou a přidejte orestovaná játra. Posolte a podávejte.

Jěště více inspirace do kuchyně najdete v novém vydání našeho časopisu. Už se prodává!

PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU

kuře cibule máslo hladká mouka vývar sůl na nádivku: toastový chleba slanina mléko 3 žloutky petrželka muškátový oříšek sůl pepř

Do mléka rozklepněte 3 žloutky, přidejte špetku muškátového oříšku a toastový chleba nakrájený na kostičky. Přidejte nakrájenou slaninu, petrželku, opepřete, osolte a vše promíchejte.

Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Po částech ho přidejte do směsi na nádivku a znovu promíchejte.

Kuře nasolte ze všech stran a naplňte ho nádivkou. Pomocí špejle kuře uzavřete, aby nádivka nevytekla.

Dno pekáčku poklaďte nahrubo nakrájenou cibulí, přidejte kousek másla a pak vložte kuře zády nahoru. Vše podlijte trochou vody.

Ze zbytku nádivky udělejte koule a přidejte je do pekáče. Pekáč vložte na plech a dejte do trouby. Pečte asi hodinu a v průběhu podlévejte vypečenou šťávou. Na posledních 20 minut kuře otočte.

Hotové kuře dejte odležet na talíř a přikryjte alobalem. Vypečenou šťávu sceďte a nechte svařit na pánvi. Přidejte trochu hladké mouky a promíchejte. Pak zalijte studeným vývarem a nechte 20 minut povařit. Podle potřeby dosolte a potom přeceďte.

Kuře naporcujte a nandejte na talíř spolu s nádivkou. Podávejte s omáčkou.

JABLEČNÝ DORT

na těsto: 3 jablka 50 g dětské krupičky 150 g cukru 4 lžíce kakaa 4 vejce soda sůl máslo na vytření formy na krém: 1/2 litru mléka 4 lžíce hrubé mouky 50 g cukru máslo rybízová marmeláda maliny

K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Ke žloutkům přisypte cukr, sodu, dětskou krupičku, nastrouhaná jablka a kakao a vypracujte těsto. Pak postupně vmíchejte sníh.

Na dno dortové formy dejte pečicí papír a kraje vytřete máslem. Vlijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Upečený korpus nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém: mléko vlijte do kastrůlku, přisypte cukr a hrubou mouku. Nechte ztuhnout a pak vyšlehejte s kouskem másla.

Korpus podélně rozpulte, jednu půlku namažte marmeládou a poklaďte malinami. Druhou polovinu namažte krémem, přiklopte, navrch a na kraje přidejte zbytek krému a dozdobte dalšími malinami.

Nechte v lednici zchladit asi hodinu a podávejte.

BERRY BERRY

minerální voda 2 limety cukr ostružiny maliny máta

Do džbánu nasypte led. Vymačkejte šťávu ze dvou limet, přidejte cukr, ostružiny a maliny. Dolijte minerální vodou a promíchejte. Nalijte do sklenice s ledem a ozdobte snítkou máty.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.