Šéf vás naučí kuchařské trpělivosti. Ve Zdeňkově akademii se zaměří na pomalé vaření

Zdeňkova akademie (5) - upoutávka

Uvidíte, že na výsledek pozvolného vaření se vyplatí čekat. Třeba maso je po takové úpravě až božsky křehké a šťavnaté. Nepropásněte v neděli další díl pořadu Zdeňkova akademie, ať víte jak na to.

Při pomalém vaření, vaříme surovinu při nízké teplotě. Nejde o nic nového, tuto metodu známe jako „dušení“.

Tato technika přípravy jídel sestávala z rychlého osmahnutí ingrediencí při vysoké teplotě před tím, než byly pomalu připravovány v peci při teplotě nižší než 100 ° C.

Příchod plynových sporáků na počátku 20. století však éru pomalého vaření při nízkých teplotách ukončil. V současné době pouze zkušení šéfkuchaři zvolí tuto metodu pro dosažení jedinečných chuťových vlastností.

Zvýrazní vůni a zachová texturu

Výhoda? Pomalým vaření při nízké teplotě se vyhnete nebezpečí odpaření nebo převaření: pokrm si udrží všechnu vlhkost, textury jsou zachovány a vůně zvýrazněny.

Pomalé vaření rovněž zabraňuje tomu, aby kolagen, který váže dohromady svalová vlákna, během vaření ztuhnul. Kolagen se při pomalém vaření rozpouští pomaleji, a tím je zajištěna bezkonkurenční vlhkost a měkkost masa!

Více uvidíte v pořadu Zdeňkova akademie v neděli v 18.00 na Primě.

UŽ TEĎ můžete okouknout recept na jedinečnou cizrnovou polévku s kalamárami italského šéfkuchaře, kterého v neděli Zdeněk navštíví.

Zdeňkova akademie

Šéf si své žáky vybral z řad diváků a neváhal je pozvat do své kuchyně na ranči u Zdeničky. Během dvanácti premiérových dílů se spolu s nimi zaměří na ovládnutí dvanácti kuchařských technik!

2017

Režie: Filip Majer

Sdílejte článek