Bramborová kaše
- brambory 1 kg
Postup přípravy
- Připravte si jíšku. Hladkou mouku orestujte na másle a nechte chvilku odstát. Zalijte vývarem, smetanou a osolte. Na mírném ohni vařte přibližně hodinu.
- Zatímco se omáčka vaří, nastrouhejte křen.
- Po hodině vaření přidejte do základu omáčky nastrouhaný křen a cukr. V tuto chvíli již omáčku nevařte. Přeceďte ji přes jemný cedník.
- Brambory omyjte, oloupejte a uvařte do měkka. Uvařené brambory slijte, přidejte vlažné mléko a mixérem rozmixujte do hladké kaše. Dochuťte solí a zjemněte zašlehaným máslem. Postupně doléváme vlažné mléko a nakonec dle chuti osolíme.
- Na pánvi rozpustíme trochu másla a ohřejeme na něm šunku.
- Křenovou omáčku servírujeme s šunkou a bramborovou kaší.