Maďarská rybí polévka

U maďarské halászlé (v překladu rybí šťáva) nebo u francouzské bouillabaissy platí, že čím více druhů ryb použijete, tím bude polévka chutnější. U maďarské polévky jde o ryby sladkovodní.

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Martin Polačko

Když vaří táta (14) maďarská polévka
Maďarská rybí polévka

Suroviny

4 kgsladkovodní ryby (kapr, pstruh, okouník, malý sumeček)
10 kusůčervená cibule
4 lžíceSádlo
4 kusyvětší rajče nakrájené na kostičky
8 kusůzelené maďarské papriky nakrájené na kostičky
8 lžicčervená sladká paprika (maďarská)
1 špetkasůl a čerstvě namletý pepř
1 kusChilli paprička
Reklama

Postup

1

Nejprve si připravte základ na polévku

Z rybího masa budete potřebovat celé okouníky či pstruhy, z kapra a sumce pouze hlavy, ploutve a ocasy

Zbylé maso rozporcujte na podkovy a uložte do lednice, použijete je na závěr do polévky

2

Ve velkém hrnci zpěňte na sádle cibuli

Přidejte celé okouníky (pstruhy), hlavy, ploutve a ocasy z kapra a sumce

Pak přidejte na kostičky nakrájená rajčata, nakrájené zelené papriky, 8 lžic červené papriky, sůl a pepř

Vše podlijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce ponořený, a duste pod pokličkou přibližně 40 minut

Základ je hotový, jakmile se budou ryby rozpadat

3

Hotový základ na polévku propasírujte skrz síto, abyste se zbavili všech kostí

Hrnec přesuňte zpět na plotnu, zalijte přibližně 1 litrem vody a vše přiveďte k varu

V tuto chvíli je čas na rybí podkovy, vložte je do polévky a na velmi mírném plameni vařte asi 10-15 minut, až bude maso měkké

Kdo má rád, může spolu s rybími podkovami vložit do polévky jikry a mlíčí, kdo se bojí kosti, ať místo kostí zavaří kusy filetů

4

Pokud je třeba, dochuťte polévku solí, pepřem a na závěr do ní přidejte asi půlku najemno nasekané kulaté chilli papričky zbavené semínek

Kdo má rád polévku ostřejší, může si ji dochutit extra na talíři

 

Maďarská rybí polévka

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama