Naložené vepřová kýta s cibulovou omáčkou

Potravinářský provázek je dobrá pomůcka na to, aby nám maso pěkně udrželo tvar a lépe se propeklo (foto je ilustrační)

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Martin Polačko

Prostřeno - Denisa Zientková - Vepřové závitky plněné anglickou slaninou
Naložené vepřová kýta s cibulovou omáčkou

Suroviny

1.5 kgvykostěná vepřová kýta
na marinádu:
1 lVoda
2 kusyvelká cibule, oloupaná a nakrájená na osminky
1 kuspalice česneku, rozebraná na stroužky, rozmačkaná a neoloupaná
1 kussvazek petržele
80 mlJavorový sirup
1 lžičkakardamonová semena
1 lžičkakmín
50 gSůl
250 mljablečný ocet
1 lkvalitní jablečný mošt
1 dávkatrocha olivováho oleje
na omáčku:
500 mlzeleninový vývar
3 kusycibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
3 kusyjablka, oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
2 lžíceMáslo
1 kusmalý stroužek česneku, prolisovaný
1 lžíceJavorový sirup
2 lžičkyhl. mouka
4 lžičkySójová omáčka
2 špetkymletý zázvor
1 kapkaOlivový olej
Reklama

Postup

1

Vepřovou kýtu srolujte a svažte potravinářským provázkem

Vložte ji do hrnce, přidejte všechny přísady kromě oleje, přiklopte poklicí a uložte do lednice ideálně přes noc

2

Předehřejte troubu na 200 stupňů C, maso vyjměte z marinády a nechte okapat

Potom ho vložte do pekáče, polijte trochou oleje a uložte do trouby na hodinu a půl

Pokud si nejste jisti, zda je maso dobře propečené, použijte vpichovací teploměr

Teplota uvnitř masa by měla být 75 C

3

Upečené maso vyndejte z pekáče, odstraňte z něj provázek a na prkénku ho nakrájejte na co nejtenčí plátky

4

Na omáčku si rozmixujte jablka a cibuli na kaši

Do menšího kastrůlku dejte máslo, pár kapek oleje, prolisovaný stroužek česneku a kaši z cibule a jablek

Vše společně duste na velmi nízkém žáru přibližně 30 minut

Občas promíchejte

Přidejte javorový sirup a duste dalších 15 minut

Poté vše zaprašte hladkou moukou a vmíchejte mletý zázvor

Zvyšte plamen a za stálého míchání přilijte vývar

Nepřestávejte míchat a směs přiveďte k varu

 Ochuťte sójovou omáčkou a vařte, než omáčka houstne

5

Upečené vepřové podávejte s horkou cibulovou omáčkou a oblíbenou přílohou

 

Naložené vepřová kýta s cibulovou omáčkou

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama