Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou

Tradiční pečínka trochu jinak. Maso můžete péct i přes noc při 50 stupních C

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Martin Polačko

Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou
Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou

Suroviny

600 gvepřový bůček
na marinádu:
2 stroužkyČesnek
1 lžíceOlivový olej
1 špetkakmín
1 špetkasůl a čerstvě namletý pepř
na potírání:
1 lžícehustá tmavá domácí marmeláda
50 mlbílé vino
Reklama

Příprava:

Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni. 
  Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.
 

1. Připravte si marinádu. V misce smíchejte utřený česnek, olivový olej, kmín, sůl a pepř. Bůček vložte do pekáče, pokrájejte kůži a do zářezů a na maso vetřete připravenou směs. Přikryjte fólií a na hodinu uložte do lednice.
2. Předehřejte troubu na 150 stupňů C.
3. Podlijte maso 50 ml vody, přikryjte alobalem a vložte do trouby. Maso se bude pomalu péct přibližně 2 hodiny. Vyndejte bůček z pekáče, odřízněte z něj tučnou kůži, pokud chcete, a vraťte zpět do pekáče. Teplotu v troubě zvyšte na 220 stupňů C.
4. Zatímco se maso peče, připravte si směs na potírání. Marmeládu spolu s vínem zahřívejte v malém rendlíčku, než začne směs bublat a bude lepkavá.
5. Takto připravenou směsí přelijte bůček a nezakrytý pečte dalších 15-20 minut, dokud nebude zlatohnědý.
6. Nakrájejte na plátky a servírujte.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama