Slavnostní vepřová roláda

Tradiční pokrm lze ozvláštnit netradiční nádivkou a marinádou

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Martin Polačko

Když vaří táta (16) roláda
Slavnostní vepřová roláda

Suroviny

2.5 kgvykostěná vepřová kýta
400 gprorostlá slanina, silnější a delší plátky na obalení rolády
na nádivku:
2 kusycibule, oloupaná nakrájená na čtvrtky
150 gSlanina
200 gsušené brusinky
4 stroužkyčesnek, oloupaný
1 hrstlístky petrželky
45 mlOlivový olej
2 špetkymletý zázvor
2 špetkymletá skořice
1 špetkamletý hřebíček
na marinádu:
250 mlOlivový olej
150 mlvermut
30 mlWorcestrová omáčka
1 špetkaSůl
Reklama

Postup

Vepřovou kýtu nejprve rozklepeme do tvaru obdélníku, abychom ji mohli naplnit nádivkou

 Tloušťka masa by měla být všude stejná

 V misce smícháme ingredience na marinádu

Maso vložíme do malého pekáče, přelijeme připravenou marinádou a maso v ní několikrát otočíme, aby se dostala všude

Přikryjeme pekáč fólií a uložíme maso do lednice

Necháme přes noc marinovat

 Vezmeme si k ruce kuchyňského robota a do jeho misky dáme cibuli, slaninu, petrželku, koření a česnek

Zpracujeme do směsi

 V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a 10 minut na něm restujeme připravenou směs

 Poté přidáme sušené brusinky a pokračujeme v restování dalších 5 minut

Odstavíme z plotny a necháme vychladnout

 Předehřejeme si troubu na 200 stupňů Celsia

Vyndáme maso z lednice a necháme je 20 minut odpočinout při pokojové teplotě

Rozložíme maso na potravinovou fólii, řeznou stranou nahoru

Potřeme maso vychladlou nádivkou

Z každé strany necháme asi dva centimetry u okraje volné

 Maso srolujeme do tvaru rolády, obalíme plátky slaniny a obvážeme potravinářským provázkem tak, aby se při pečení nerozpadala

 Uložíme roládu do pekáče a podlijeme ji zbytkem marinády

Pečeme v troubě přibližně dvě a půl hodiny

 Pokud bude třeba, během pečení maso podlijeme vodou

 V případě, že slanina během pečení příliš zhnědla, přikryjeme roládu alobalem a dopékáme ji posledních 15–20 minut přikrytou

 Upečenou roládu vyndáme z trouby, sundáme z ní potravinářský provázek a naporcujeme ji na 2,5 cm silné plátky

Nekrájíme tenčí plátky, roláda by se mohla rozpadnout

 Přílohu k roládě můžeme zvolit jakoukoliv, a pokud vám náhodou nějaký plátek rolády zbyde, dá se jíst studená, nebo jako náplň do sendvičů

Slavnostní vepřová roláda

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama