Hovězí oháňka s pažitkovou omáčkou

Oháňku uvaříme do změknutí, aby šlo maso od kostí (trvá to asi dvě hodinky – ne prudkým varem, necháme spíš probublávat).

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Jaroslav Sapík

Česko na talíři (3) - Zapečené kotlety s bramborem zalité smetanou
Hovězí oháňka s pažitkovou omáčkou

Suroviny

1 špetkaPepř
1 kuspalička česneku (překrojená napůl)
1 kuscibule (překrojená napůl i se slupkou)
3 kusykořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
4 kusymorková kost
2 kghovězí oháňka
2 lžíceplnotučná hořčice
1 svazekčerstvá pažitka
200 mlsmetana ke šlěhání
1 lžícehladká mouka
100 gMáslo
2 kusyBobkový list
1 kuscelé nové koření
Reklama

Postup

1

Oháňku uvaříme do změknutí, aby šlo maso od kostí (trvá to asi dvě hodinky – ne prudkým varem, necháme spíš probublávat)

Vařenou oháňku rozložíme po celém okraji talíře

Doprostřed vložíme morkovou kost, kterou jsme vařili v alobalu, aby nevytekla

Morek posypeme najemno nakrájenou cibulkou a česnekem

Maso po obvodu talíře přelijeme pažitkovou omáčkou

Podáváme s chlebem

2

Na pažitkovou omáčku rozpustíme 100 g másla, vsypeme lžíci hladké mouky a vytvoříme světlou jíšku

Zalijeme 400 ml vývaru a chvíli provaříme

Přidáme 2 lžíce plnotučné hořčice

(Kdo má rád pikantní chutě, může přidat ještě lžíci dijonské

) Vše metličkou prošleháme, osolíme, opepříme a zjemníme smetanou ke šlehání

Těsně před podáváním vsypeme hrst najemno pokrájené pažitky

Trochu si ještě necháme na posypání hotového jídla

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama