Králičí polévka dědy Havrdy

Přemýšlíte o tom, čím si spravíte chuť po Silvestru, pokud budete vítat nový rok hodně divoce? Možná by vám přišla vhod králičí polévka dědy Havrdy. O polévce nám nejdřív řekl malý Standa Havrda, představitel Jonáše v Cestách domů.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Standa Havrda

CD: Králičí polévka dědy Havrdy
Králičí polévka dědy Havrdy

Suroviny

4 kghovězí játra
1 kghovězí maso, žebra, hruď
12 kusůkráličí hlavy, hrudníky, játra
1 kgkuřecí krky, srdíčka
6 kusůmorková kost
20 stroužkůČesnek
2 kusyvětší cibule
15 kuličekcelý pepř
2 kusyVejce
1 špetkaSůl
1 hrstMajoránka
1 dávkastrouhanka z asi 15-20 rohlíků
Reklama

Do zabijačkového hrnce (s 12-15 l vody) dáme vařit hovězí maso, žebra, hrudí a morkové kosti, přidáme cibule, pepř, sůl a vaříme doměkka. Srdíčka, králičí maso a játra vaříme zvlášť, krky vaříme také mimo (jinak by se rozpadly, protože jsou hotové nejdříve).

 

Po uvaření jednotlivé vývary scedíme, hovězí a králičí játra pokrájíme, hlavy a hrudníky obereme.

 

Umeleme játra, utřeme česnek, přidáme majoránku, sůl, syrová vajíčka, strouhanku a uhněteme polotuhou masu. Množství strouhanky nám určuje tuhost masy. Z této masy uválíme tenké válečky zhruba kolem 1 centimetru a vytváříme kuličky o cca stejném průměru. Po uvaření knedlíčky o trochu nabudou (akorát do pusy).

Scezené vývary slijeme, uvedeme do varu a vložíme knedlíčky. Povaříme přibližně 15 minut, přidáme nakrájená masa, játra, celé krky, dochutíme (pokud se nám vývar zdá slabší) bujonem v kostkách, případně přidáme trochu maggi a na úplný závěr tři velké hrsti nadrobno nasekané kudrnaté petržele.

Veškeré jednotlivé položky se pokaždé trochu liší, podle toho co je k dispozici.

 

Zvlášť uvaříme zeleninu (mrkev, celer, petržel), na talíř si ji dá, jak kdo chce a má chuť.

 

Polévku děláme často, rekord předloni před svátky byl přes 800 knedlíčků, loni 940, letos jich musí být 1000.

Pokud jich není aspoň 500, ani o tom nemluvíme, nestojí to za řeč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama