Salát z červené řepy
- červená řepa 2 kusy
Řízek a brambory
- vepřové maso 800 g
Salát z červené řepy
- vinný ocet 1 dávka
Řízek a brambory
- citronová kůra 1 dávka
Salát z červené řepy
- koriandru 1 špetka
- semínka fenyklu 1 špetka
- křen 3 plátky
Řízek a brambory
- muškátový oříšek 1 špetka
Salát z červené řepy
- slunečnicový olej 1 dávka
Řízek a brambory
Postup přípravy
- Dejte vařit omyté neoloupané brambory a omytou a neoloupanou řepu
- Zatímco se vaří, připravte si máslové řízky. Vepřovou plec nakrájejte na menší kousky a 2 x pomelte a smíchejte s ostatními surovinami na hladkou fáš.
- Nechte v chladu odležet
- Ze vzniklé hmoty tvořte rukama namočenýma ve studené vodě bochánky, nožem na nich udělejte šikmé proužkování, podeberte a dejte na zahřátý a olejem lehce potřený plech
- Vložte do trouby předehřáté na 150°C. Pečte asi 10 minut, pak stáhněte teplotu na 100°C a nechte ještě chvíli v troubě dotáhnout
- K vypečené šťávě přidejte trochu másla a touto omáčkou máslové řízky na talíři přelijte
- Vařené brambory oloupejte, přidejte máslo a nastrouhaný křen, lehce osolte, prošťouchejte a podávejte k máslovému řízku
- Nakonec si připravte salát. Uvařenou řepu krátce vložte do ledové vody, aby se zastavil var. Lehce prochladlou oloupejte, pokrájejte na tenké plátky a ty na proužky. Promíchejte s trochou slunečnicového oleje a přes cedník zalijte teplým lákem svařeným z vinného octa, koření a křenu. Vařený křen pak přidejte k řepě, promíchejte a nechte vychladit.
- Řepu můžete před podáváním přelít olivovým olejem a přidat strouhaný křen nebo ji nechat úplně odkapat a spojit s pravou majonézou. Kdo nechce majonézu, může přidat zakysanou smetanu´. Salát z řepy můžete také použít jako přílohu k různým vařeným masům