Staročeská kachna s povidlovou omáčkou a bramborovými noky

Kachna je klasický staročeský recept. Kachní maso společně s povidlovou omáčkou tvoří jedinečnou chuť.

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Jaroslav Sapík

Česko na talíři II (11) Čerešňáková, staročeská kachna
Staročeská kachna s povidlovou omáčkou a bramborovými noky

Suroviny

4 kusykachní stehna
200 gsušené ovoce (švestky, meruňky)
150 gšvestková povidla
1 dávkašťáva z 1 pomeranče a 1 citronu
1 lžičkaCitronová kůra
1 dávkaskořice a tymián, sůl, pepř, kmín
1 dávkabramborové noky nebo knedlíky k podávání
Reklama

Příprava:

Nejdříve stehna osolte, opepřete, posypte kmínem, vložte do pekáče a podlijte vodou. Vložte do  trouby předehřáté na 200°C a nezakryté zprudka  pečte 15 až 20 minut. Poté ztlumte na asi 160°C, pokud je třeba, ještě podlijte a zakryté pečte do změknutí (asi dvě hodiny).
Zatímco se maso peče, připravte si povidlovou omáčku. Povidla lehce rozvařte s citronovou  a pomerančovou šťávou, skořicí a tymiánem. Podle potřeby podlijte vodou. Nakonec přidejte sušené ovoce a citrusovou kůru.
Když je maso dopečené, slijte tuk, který stehna pustí a přilijte  připravenou povidlovou omáčkou (Můžete ještě přidat citrusovou šťávu). Vraťte do trouby a při teplotě asi 130°C dopékejte zakryté asi 15 až 20 minut, aby se chutě krásně spojily.
Podávejte s bramborovými noky nebo bramborovými knedlíky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama