Steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou s míchanou zeleninou

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Jaroslav Sapík

Česko na talíři II (7) Krampolovi, Steak s tlučeným pepřem
Steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou s míchanou zeleninou

Suroviny

4 kusysteaky z hovězí svíčkové, každý o váze asi 200 g
1 špetkacelý černý pepř
1 dávkaOlivový olej
1 dávkabylinky (hladkolistou petrželku, libeček a tymián)
na pepřovou omáčku:
2 lžíceplnotučná hořčice
3 lžíceestragonové hořčice
100 mlsmetana ke šlěhání
1 lžícezelený nakládaný pepř
40 gMáslo
na zeleninovou přílohu:
2 kusymrkve pokrájené na kousky
200 gzelené fazolky, zmražené, povolené
1 dávkaněkolik růžiček kapusty
1 kuspokrájený lilek
1 dávkabylinky a sůl na dochucení
0.5 kusůcuketa pokrájená
2 stroužkyČesnek
50 gMáslo
2 kusyčervená a zelená paprika pokrájená
1 balenínasucho opečený toast, potřený máslem a lanýžovým olejem k podávání
Reklama

Příprava:

Maso nejdříve zlehka naklepejte pěstí, posypte  nahrubo drceným pepřem, potřete většinou oleje a přidejte  bylinky.  Nechte asi hodinu v chladu.

Všechnu zeleninu dejte do trouby zapéct, aby zkřehla.. Když je téměř dopečená přidejte  přidejte k ní máslo, nahrubo pokrájený česnek, bylinky a osolte ji.

Na omáčku dejte do kastrolu  olej, přidejte zelený pepř, obě hořčice, smetanu a promixujte tyčovým mixérem.
Maso nechte dojít pokojové teploty a pak zprudka opečte. Odstavte z ohně a nechte chvíli odpočinout, aby se v něm šťávy pěkně rozležely. Nakonec osolte.
Omáčku prohřejte společně s vypečeným tukem ze steaků. Dochuťte a podávejte s  masem a zeleninou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama