Studená jahodová polévka s vanilkovými nočky

Jahodová polévka je to pravé osvěžení pro horké dny!

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Jaroslav Sapík

Česko na talíři II (11) Čerešňáková,jahodová polévka
Studená jahodová polévka s vanilkovými nočky

Suroviny

500 gJahody
100 mlbílé vino
2 lžícemoučkový cukr
1 kusCitron
1 dávkaVodka
1 dávkasmetanu ke šlehání
1 kushotový piškot k podávání
1 hrstlístky máty na ozdobení
4 kusybílky
1 dávkamoučkový cukr a vanilka
500 mlMléko
Reklama

Příprava:

Většinu jahod rozšlehejte na pyré. Vlijte do hrnce, Přidejte 1-2 lžíce cukru. přilijte asi 100ml smetany ke šlehání a přibližně 100ml bílého vína . Do základu vymačkejte citronovou šťávu a přidejte ještě několik pokrájených jahod. Nechte přejít varem, odstavte a dejte vychladit.
V hrnci přiveďte k varu mléko se zrníčky vyškrábnutými z podélně rozříznuté vanilkové tobolky. Bílky s cukrem ušlehejte dotuha, dvěma lžícemi z nich tvořte nočky a ty pak vkládejte do vroucího mléka. Chvíli povařte a pak je vyjměte.
Studenou jahodovou polévku podávejte s nočky a plátky piškotu, ozdobené lístky máty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama