Uhlířský měšec

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jaroslav Sapík

Česko na talíři II (8) Soukup, Uhlířský měšec
Uhlířský měšec

Suroviny

6 plátkůkrkovice
6 plátkůveka nebo jiné bílé pečivo (rohlíky, housky nebo toustový chléb)
150 glibové uzený bok
1 dávkašpenát (nebo polníček či jinou jarní zeleň)
1 gcibule, najemno nakrájená
100 gMáslo
3 kusyvejce, žloutky a bílky zvlášť
150 mlsmetana ke šlěhání
1 špetkasůl, pepř, trochu muškátového oříšku
na omáčku si připravte:
50 gMáslo
100 gSušené houby
1 kusCibule
1 lžícehladká mouka
200 mlsmetana na vaření
1 dávka¼ lžičky česneku, utřeného
2 lžíceMajonéza
1 kguvařené brambory
2 lžíceSádlo
1 hrstMedvědí česnek
Reklama

Příprava:

Plátky masa naklepejte, lehce osolte a opepřete.
Pečivo pokrájejte na kostičky, osolte a lehce poprašte muškátovým květem. Špenátové listy  pokrájejte a vsypte k pečivu. Uzený bok nakrájejte na kostičky,  cibuli také.
Namočené houby dejte vařit.
Na pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte uzený bok. Jen ho ohřejte, nevyškvařujte. Vsypte cibuli a také prohřejte a poté smíchejte s nakrájeným špenátem a pečivem. Vmíchejte žloutky a sníh z bílků. Nádivku nakonec zalijte smetanou a promíchejte.
Zapékací mísu vytřete zbylým máslem vložte větvičku rozmarýnu a  nahrubo nakrájenou cibulí.
Na každý plátek masa dejte kopeček nádivky a svažte kuchyňskou nití do tvaru měšce.  Naskládejte do zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 30 minut, až maso změkne.
Mezitím v kastrolu rozehřejte máslo, vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli, zaprašte lžící mouky a orestujte. Zalijte vařenými houbami I s tekutinou. Promíchejte a přiveďte k varu. Vlijte smetanu, přidejte česnek.  Osolte, opepřete a  zjemněte  majonézou.
Vařené brambory  lehce promastěte sádlem a přidejte k nim nakrájený medvědí česnek. Promíchejte a prohřejte. Podávejte s masem, přelitým houbovou omáčkou

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama