Vánočka, kterou má ráda Vendulka Křížová

Klasické vánoční pečivo, jak ho má ráda Vendulka Křížová alias sestřička Zlata Šebová z Cest domů.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Vendulka Křížová

Cesty domů - Vendulka Křížová
Vánočka, kterou má ráda Vendulka Křížová

Suroviny

150 grozpuštěné máslo
80 gmoučkový cukr
3 kusyŽloutek
250 ghladká mouka
250 gpolohrubá mouka
25 gdroždí
250 mlSmetana
1 špetkaSůl
50 grozinky
150 goloupané mandle (polovinu z nich nasekáme)
1 dávkaCitronová kůra
1 dávkaVanilka
1 kusvejce na potření
Reklama

Postup

 

Ve větší míse utřete máslo do pěny, přidejte cukr, žloutky, citrónovou kůru a dobře vymíchejte. Přilijte vykynutý kvásek připravený z rozdrobeného droždí, lžičky cukru a pár lžic vlažné smetany. Přilijte zbytek smetany, vsypte prosetou mouku a vypracujte tužší těsto.

 

Vyklopte je z mísy na vál a zapracujte do něj rozinky a oloupané nasekané mandle. Těsto dejte kynout na teplé místo. Pak z něj vyválejte 8 pramenů a upleťte vánočku, kterou dozdobte oloupanými mandlemi. Zpevněte ji špejlemi, dejte ještě na chvíli kynout, potřete vajíčkem a upečte.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama