Vařené koleno se salátem z kysaného zelí s křenem a jablky

Vepřové koleno uvaříme v osolené a okmínované vodě dvě hodiny doměkka se zeleninou - celerem nešetříme. Koleno vykostíme a naporcujeme.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Jaroslav Sapík

Česko na talíři (4) - jídlo - Obrázek 3
Vařené koleno se salátem z kysaného zelí s křenem a jablky

Suroviny

1 kusvelké vepřové koleno
1 kusmrkev
1 kusPetržel
2 kusyCibule
0.33 kusůceler
10 kuličekpepř celý
3 kuličkynové koření
5 lBobkový list
4 stroužkyČesnek
110 mlSlunečnicový olej
1 lžícemletá sladká paprika
0.5 lžičekkmín
500 gKysané zelí
1 kusčerstvý křen, najemno nastrouhaný
2 kusyvelká jablka nahrubo nastrouhaná
1 dávkaCukr
1 špetkaSůl
1 špetkapepř mletý
Reklama

Rozdělení ingrediencí:
Na maso:

1 velké vepřové koleno, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule, 1/3 celeru, 10 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 5 bobkových listů, 1 stroužek česneku, překrojený napůl


Na dresink:
100 ml slunečnicového oleje, 2 až 3 stroužky česneku rozetřené se solí, 1 lžíce mleté sladké papriky, půl lžičky kmínu


Na přílohu – zelí:

500 g kysaného zelí, 1 cibule nahrubo nakrájená, 1 čerstvý křen, najemno nastrouhaný, trochu slunečnicového oleje, 2 velká jablka, nahrubo nastrouhaná
Cukr, sůl a čerstvě mletý pepř


Příprava:

1. Vepřové koleno uvaříme v osolené a okmínované vodě dvě hodiny doměkka se zeleninou - celerem nešetříme. Koleno vykostíme a naporcujeme. Maso podáváme potřené česnekovo-paprikovým dresinkem se salátem z kysaného zelí, vařenou červenou řepou s troškou fenyklu a plátky křenu nebo s paprikami plněnými zelím, k tomu nakládané beraní rohy a dobrý čerstvý chléb.

2. Kysané zelí pokrájíme, dáme do mísy, přidáme olej. Velmi lehce ocukrujeme, osolíme, opeříme, přidáme pokrájenou cibuli a nastrouhaný křen. Přidáme jablko, které salát zjemní a promícháme.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama