Vařený chřest s opraženou strouhankou a novým bramborem

Chřest je velice delikátní pokrm, který si v českých končinách stále hledá své místo, ale není třeba se ho bát.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Jaroslav Sapík

Česko na talíři II (6) Jitka Válková, vařený chřest
Vařený chřest s opraženou strouhankou a novým bramborem

Suroviny

500 gbílý chřest
500 gzelený chřest
125 gpřepuštěné máslo
1 balenícherry rajčátka na ozdobení
1 špetkaSůl
1 špetkaPepř
1 kgnové brambory, omyté, vařené ve slupce
Reklama

Příprava:

Nejprve oloupejte chřest a spodní části odlomte - můžete je použít třeba na přípravu chřestové polévky. Do směsy vody, cukru a pomerančové šťávy přidejte malinko pomerančové kůry, trochu soli a hladkolistou petrželku. Přiveďte ji k varu a na pařák naskládejte  chřest. Můžete ho také vařit svázaný kuchyňskou nití v hrnci hlavičkami nahoru tak, aby hlavičky byly těsně nad tekutinou. Přidejte cherry rajčátka s nakrojenou slupkou.  Vařte asi 3 až 5 minut. Chřest by neměl být měkký , ale pevný na skus.
Okapaný chřest vyrovnejte na předehřátý talíř, přelijte máslem, posypte opraženou strouhankou. Jako přílohu podávejte  nové brambory vařené ve slupce. Ozdobte sloupnutým cherry rajčátkem a snítkou hladkolisté petrželky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama