Vepřová panenka podle Karlíčka Rauše

Maso a cibulový salát patří mezi těžší chody. Ale o to chutnější!

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Karel Rauš

Česko na talíři II (11) Hejlík, vepřová panenka
Vepřová panenka podle Karlíčka Rauše

Suroviny

4 kusyvepřové panenky o celkové váze asi 800 g
2 kusyvelké mrkve
1 kussvazek jarní cibulky
1 kusCibule
3 stroužkyČesnek
1 kuskousek čerstvého zázvoru
1 špetkapálivá paprika a cukr
200 mlVývar
1 dávkarostlinný olej na smažení
1 svazekhladkolistá petrželka
800 gpředvařené oloupané brambory
1 svazekjarní cibulka
1 špetkasůl a pepř, sladká paprika
1 špetkacukr na dochucení
2 kusyvelké červené cibule
1 kusvelká bílá cibule
1 hrsthladkolistá petrželka
1 dávkařepkový olej zastudena lisovaný nebo panenský olivový olej
1 dávkacukr, sůl a vinný ocet na dochucení
Reklama

Příprava:

1. Brambory předvařené ve slupce oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a dejte na plech. Osolte je, poprašte sladkou mletou paprikou a s pokrájenou částí bílé cibulky dejte asi na patnáct minut zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Během zapékání jednou promíchejte.
2. Maso nakrájejte na plátky nebo nudličky, posolte a lehce pocukrujte. Přisypte pálivou papriku a poprašte hladkou moukou. Promíchejte.
3. Mrkev pokrájejte na nudličky, jarní cibulku pokrájejte po délce také nahrubo. Na pánci zahřejte olej, přidejte mrkev a cibulku a promíchejte a krátce orestujte. Přidejte česnek pokrájený na tenké plátky a zázvor na nudličky. Oslaďte dvěma lžícemi lesního medu, promíchejte a nechte stranou. Ještě posypte sušeným česnekem.
4. Na jiné pánvi rozpalte olej. Cibuli pokrájejte na čtvrtky a rozeberte na lodičky. Plátky panenky postupně restujte zprudka tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové. Pak promíchejte se zeleninovou přílohou. Do zbylého omastku přilijte trochu vývaru, povařte a do vzniklé šťávy ještě přidejte závor. Šťávu smíchejte s masem a zeleninou. Na omastku orestujte lodičky cibule a zbytek závoru a najemno nakrájenou sladkolistou petrželku. Krátce orestujte a opět přidejte k zeleninové směsi s masem. Vepřovou panenku podávejte s opečenými bramborami a cibulovým salátem.
5. Cibulový salát připravíte následovně: Červenou cibuli pokrájenou na kolečka a v cedníku krátce ponořte do vroucí osolené a okyselené vody. Cibuli sceďte a nechte vychladnout. Do ještě vlahé cibule přidejte kolečka bílé cibule, petrželku, dochuťte olejem, solí, cukrem a octem. Promíchejte a podávejte.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama