Zadělávaná vepřová ouška s domácí šunkou

Zajímavý recept přímo z Boskovic

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Ladislav Kerndl

Česko na talíři (4), Ladislav Kerndl, Zadělávaná vepřová ouška
Zadělávaná vepřová ouška s domácí šunkou

Suroviny

600 gvepřová ouška
50 gMáslo
1 kusCibule
4 stroužkyČesnek
2 lžícehladká mouka
200 mlVývar
200 gšunka od kosti (s kousky tučného) nebo uzeného masa
1 špetkasůl, pepř, muškátový ořech
1 hrstMajoránka
1 kuspůlka citronu
100 mlsmetana ke šlěhání
1 hrstčerstvá hladkolistá petrželka, najemno nasekaná
8 kusůbrambory
1 dávkakořenová zelenina (mrkev, celer)
Reklama

Příprava:
Nejprve uvařte ouška do měkka – asi půl hodiny. Do vývaru, který potom použijete na bešamelovou omáčku, přidejte kořenovou zeleninu. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Zasypte hladkou moukou a lehce orestujte tak, aby vznikla hodně světlá jíška. Přidejte česnek pokrájený na plátky, postrouhejte muškátový oříšek, zalijte vývarem, vsypte majoránku, přidejte smetanu a asi dvacet minut vařte za stálého míchání, aby vznikla hladká omáčka. Zvlášť orestujte na pánvi pokrájenou šunku, spíš její tučnější části. Pak ji vsypte do bešamelového základu. Vařená ouška i s chrupavkami pokrájejte na nudličky a také vsypte do bešamelu. Dokořeňte a dochuťte citronovou šťávou. Brambory ve slupce vařte asi deset minut. Slijte je, osolte a dopečte v sádlem vymazané formě, nebo pekáčku. Ke konci nastrouhejte sýr a ještě chvíli pečte, až se roztaví. Zakysanou smetanu trochu osolte a na talíři s ní ozdobte pečené brambory. Ouška se dají podávat jako předkrm s tím, že jich na talíř nandáte třetinu a jíte s čerstvým pečivem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama