Florentýnky

V kastrůlku na mírném plameni svařte máslo, smetanu, cukr a med. Až směs začne bublat, povařte ji za ustavičného míchání ještě 5min.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Iveta Fabešová

Florentýnky

Suroviny

65 mlsmetana ke šlěhání
115 gcukr krupice
55 gMed
120 gplátky blanšírovaných mandlí
55 gkandované třešně nebo brusinky
40 ghladké mouky
200 ghořké čokolády
50 gMáslo
Reklama

Postup

V kastrůlku na mírném plameni svařte máslo, smetanu, cukr a med. Až směs začne bublat, povařte ji za ustavičného míchání ještě 5min. Poté sladkou směs odstavte z plotny a vmíchejte do ní plátky mandlí a na drobné kostičky nakrájenou kandovanou kůru. Vše dobře promíchejte a pomalu přisypávejte mouku. Získáte jemné lepivé polotekuté těsto.

 

Vyložte nízký plech pergamenovým papírem a hned vyklápějte lžičkou malé kopečky těsta. Dbejte na dostatečnou vzdálenost mezi nimi, postačí asi 7 cm. Zaoblenou stranou lžičky jejich vršky lehce zploštěte. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte v ní florentýnky asi 5min nebo do té doby, než kraje sušenek získají zlatavě hnědou barvu. Snižte teplotu na 160 °C a pokračujte v pečení dalších 5min. Sušenky můžou z trouby ven ve chvíli, když dostanou zlatavě hnědou barvu i uprostřed. Poté je nechte zcela vychladnout.

 

Mezitím ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu. Vychladlé florentýnky v ní namáčejte pouze spodní stranou. Až čokoláda zcela ztuhne, nechte sušenky v chladu ještě 3 dny uležet.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama