Genderové rozložení není úplně jasné!

Příchod Stefany - Prostřeno!

Prostřeno! bude příští týden v Praze a Středočeském kraji. U prostřeného stolu se sejdou dvě ženy a tři muži. Ale někdy budou muži dva a ženy tři - trochu se to totiž zamotá - díky baristu Martinovi alias travesti tanečnici Stefany. Jinak je to ale týden navýsost přátelský, pestrý, plný dobrého jídla, čokoládových dezertů, krémových polévek i zábavných kousků. „Pět večerů s přáteli, největší výhra je to, že jsme se poznali,“ tak o své účasti v pořadu mluví Středočeši.

Samozřejmě i tito tolerantní, šikovní a pohodoví hosté se utkají nejen o 60 tisíc korun od soupeřů, ale i dalších možných 30 tisíc od diváků, kteří rozdají nejen peníze za sympatie, ale udělí i řád Zlaté vařečky. Komu tentokrát? Plusové body by si snad zasloužili všichni! Úkol týdne bude adventní a voní Vánocemi. A všichni se na nějakou pochoutku z jablek, čokolády, medu a mandarinek opravdu nevykašlou a úkol připraví. Dominik dokonce upeče prémiový štrúdl. Nenechte si ujít inspirativní Prostřeno! plné zajímavých hostů, pochoutek a dobré nálady!

 

Pondělí: Usměvavá Iveta (28) hned na úvod všechny příjemně překvapí a hladce se vyrovná i s poněkud šokujícím příchodem Stefany

Iveta Vondrková
Iveta Vondrková
archiv TV Prima

Mladá maminka miluje umění, dobrou kuchyni i náladu, a to všechno naservíruje své návštěvě v míře vrchovaté. První večer začne báječně, ladí a povede se skoro vše. Přátelská hostitelka není nervózní a její hvězda během večera, kdy se jí vše daří, jen stoupá. Iveta se předvede jako nadšená hospodyňka, maminka i kreativní bytost, která umí věci dotáhnout do konce. Jídla jsou dobře dochucená, krásně servírovaná, a když už se nějaká ta chybička stane, například když se na lososu spálí kůžička, kuchařka ji prostě stáhne, nijak to nekomentuje, jídlo podává s úsměvem a dočká se pochvaly. U stolu se naštěstí sejdou mladší ročníky a milovníci ryb, takže losos všechny nadchne. Ale i chutné gratinované brambory, nebo dýňový krém, zakapaný výrazným dýňovým olejem a dochucený citronem a zázvorem.

Už úvod naznačuje, že by se mohl odehrát úspěšný večer: lahodný a vychlazený míchaný drink je předehrou k pikantním krevetám s domácím pečivem ze špaldy. Nakonec už nikdo skoro nemůže mascarpone krém s ovocem, i když i dezert, servírovaný v číši na vysoké nožce, vypadá lákavě jako z nějakého food časopisu. Kolem gastronomie se točí i zábava, hostitelka kdysi absolvovala barmanskou zkoušku a podobnou zkušenost chce zprostředkovat i soupeřům, kteří si umíchají vlastní chutný drink.

 

Úterý: Barista Martin (39) hosty přijme jako Stefany a předvede i kousek ze své travesti show

Martin Hrubý
Martin Hrubý
archiv TV Prima

Pražsko-středočeský týden pokračuje ve stejném duchu jako včera. Odehrává se kousek za Prahou v útulném venkovském domečku u extravagantního Martina alias Stefany, který tu žije se svým milovaným chrtíkem. V převleku za Stefany chodí na návštěvy a v úterý i přivítá hosty, které překvapí bydlení ve stylu Provence, se spoustou andělíčků, květin a ozdob, i zahrada je dotáhnutá do posledního detailu. O hostiteli prozradí nejen to, že je výstřední, ale také pracovitý. A v kuchyni se ukáže jako velmi šikovný. Ani Martin/Stefany nepodcení nic při přípravě pokrmů, kuchyně je to opět spíš italská, moderní a esteticky servírovaná.

Stefany naservíruje moderní menu

Předkrmový salát Caesar se drží originální receptury, ale po našem je v něm i opečené kuřecí maso. Polévka minestrone hraje všemi barvami a hosté se shodnou na tom, že je prostě skvělá, dokonce i ti, co nemusejí zeleninu nebo rajčata, tuhle vitamínovou bombu chválí. Na hlavní chod se sbíhají sliny, plněná panenka ve dvou variantách je lákavá, snad jen mohla zůstat v troubě o minutku méně. To platí i o luxusním čokoládovém dezertu lava cake. Také ten se mohl péci kratší dobu, navíc právě to způsobilo i poněkud delší čekání na jídlo. Hosté čekají, že zábava bude travesti show. A jsou zvědaví, jak to Stefany vlastně má. Jenže hostitel/ hostitelka jim zatím neodpoví na všechny všetečné otázky ohledně své identity, prý kdo si počká, ten se dočká… Nevšední vystoupení se odehraje v exteriéru, kde si zájemci mohou vyzkoušet také chůzi na ultra vysokých podpatcích. A věřte, není to jen tak…

 

Středa: Mladý hostitel Libor (20) střídavě pracuje a studuje a skvěle to umí s jojo

Libor Bulíček
Libor Bulíček
archiv TV Prima

Uprostřed týdne má na starosti soutěžní večírek Libor, který usiluje o maturitu, přitom pracuje a hodně se zajímá o show a zábavu, i když poněkud jiného typu, než předvedla včera Stefany. Soupeři se trochu obávají, že po dvou báječných večeřích už to u Libora asi takové hody, kdy se jedlo i očima, nebudou. Vracíme se do Prahy, konkrétně do Libně, kde ale hostitel nebydlí, jeho rodiče si nepřáli, aby vařil doma. Ale hned to na sebe nevyzvoní, dokonce s kamarádkou, u které vaří, připraví na hosty několik pastiček. Chytí se? Nebo poznají, že nejsou v Liborově bytě? Navzdory tomu, že zase tak často nevaří, nemá moc rád zeleninu, ale ani tato návštěva nedopadne špatně. Večeře nebude z konzervy, jak by se snad mohlo zdát, i když bude jednodušší a prostírání je také dost strohé.

Hostitel si se vším poradí, jen první „jarní závitky“ jsou zklamáním, hosté počítají spíš s něčím na asijský způsob, čeká je ale prosté skautské občerstvení - jako na táboře, kam Libor jezdil jako vedoucí. V listu salátu je zamotaná šunka a sýr. Pod „překvapením“ se skrývá druhý chod - hráškový krém, zjemněný strouhanou mozzarellou, což je nápad, který ocení nejen Stefany. Libor má rád řízky, a tak je dopřeje i svým hostům. Jsou z vepřové krkovičky, místy možná až moc tenké, a k nim uvaří dobré šťouchané brambory a podává koupené omáčky. Stefany si ještě přidá, talíře zůstanou prázdné a Libor má radost. Flambovaný banán je jednoduchý dezert s efektem, který má dokumentovat kuchařovu šikovnost, tu ale skutečně potvrdí vystoupení s jojem, v tom je tedy benjamínek týdne opravdový mistr. Jeden by až nevěřil, co je možné s takovou hračkou všechno dokázat…

 

Čtvrtek: Manikérka a pedikérka Radka (38) je velmi tolerantní host a příjemná a šikovná hostitelka

Radka Vrablová
Radka Vrablová
archiv TV Prima

Radka je rozvedená maminka dvou dětí, která to neměla v životě vždycky snadné. Přesto je veselá a tolerantní, žádné „oplátky“ se tudíž péct nebudou. Celý život žije v Holešovicích, nyní rok v přízemním bytě a ve své kuchyni to ve čtvrtek nemá pohodlné, protože hosté jí sedí rovnou za zády. Toust s guacamole a vejcem je ale dobrým startem, a když náhodou Radka na moment propadne nervozitě, hodně jí pomůže Stefany, která hostitelku dokáže podpořit a uklidnit. To si ale pochvalují i ostatní kolegové. Radka nemůže najít kečup, který by chtěla přidat do svého hlavního chodu, krkovice na cibuli a červeném víně s bramborovým knedlíkem. Tak se rozvine oblíbená diskuse na téma kečup, není ale nijak militantní. Jen soutěživé Ivetě vadí, taky i hodně pepře v omáčce. Ostatním ale chutná rozsýpající se masíčko i výborný bramborový knedlík, který má zkušená hostitelka „vychytaný“. Výjimečně je tento týden na jídelníčku vývar a v něm neobvykle veliký a jediný tyrolský knedlíček. Trošku risk, ale i polévka z kližky a rakouský knedlík v ní hostům moc chutná. A pěkně nadýchaný je poslední sladký chod – brownies cupcake s mascarpone krémem a ovocem. Nazdobený není jen dezert, ale i nehty. Radka umí u stolu vytvořit domácí pohodičku, a ještě si hosté mohou udělat barevné nehty. Stefany to bude bavit určitě…

 

Pátek: Ajťák Dominik (22) soupeře nadchne svým burgerem a Stefany dorazí na poslední večeři jako Martin

Dominik Ráž
Dominik Ráž
archiv TV Prima

Páteční hostitel Dominik je jen o dva roky starší než Libor a také nevaří u sebe doma. Svůj malý byt ale hostům předvede, podává tam úvodní drink, pak ale radši využije spřátelené bydlení, kde bude více místa. Stefany poprvé přijde na večeři za sebe – jako Martin, to je pro všechny velké překvapení. Hostitelova přítelkyně je veganka, a proto se často (a prý i rád) stravuje podobným způsobem, i když sám maso jí a může. A takové bude i poslední menu tohoto týdne. Vegetariánský (a opět dost rajčatový) je úvod menu. Dominik ale nejí jen sušená rajčata… Na předkrm je chutná křupavá bruschetta a následuje rajčatová polévka. Tolik rajčat jako tento týden Libor ještě určitě nesnědl! Avšak už si skoro zvykl…

Dlužno říct, že oba dva první chody jsou k jídlu, dokonce jsou prý výborné. Zlatým hřebem je ale až hlavní chod. Domácí burgery jsou z kvalitního hovězího masa a podávané ve vlastním pečivu s omáčkou a oblohou, sice bez hranolků, ale na ty si už během jídla nikdo ani nevzpomene. Burger je opravdu veliký, jí se sice trochu obtížně, ale je to prý mana nebeská. Na šťavnatém, karbanátku si pochutnají všichni. A Dominikovi se povede i sladká tečka. Je to opět čokoládový moučník brownies, který teď hodně frčí, i ten je vláčný a krásně čokoládový. Milovnice čokolády si přijdou na své.

A kdo to vyhraje? Bude to spravedlivé? V pátek se bude hodně mluvit, co o sobě Martin konečně prozradí? Je jasné, že tahle pražsko-středočeská pětka se určitě ještě sejde třeba na jedno…

 

Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.50 a hlasujte!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama