Hřebem mexické večeře bude štrúdl!

V Plzeňském kraji se potkají čtyři ženy a jediný muž. Bojovat budou nejen o 60 tisíc u stolu, ale i dalších 30 tisíc od diváků, kteří každý den také hodnotí amatérské kuchaře a tomu nejlepšímu kromě peněz udělí i řád Zlaté vařečky.
Prostřeno! XVI (14)
Prostřeno! XVI (14)
archiv TV Prima

Dvě ženy jsou překvapené, protože se znají a je to fakt náhoda. Znaly se z Liberce a potkaly se v Plzni. Mladý Lukáš, jediný muž týdne, se od svých soupeřek samozřejmě odlišuje, hlavně svým přístupem k surovinám, je to takový strážce kvality a glosátor večeří, které mu připadají až moc obyčejné. Sám do svého vaření dost investuje a připadá si nedoceněný. U stolu vzniknou takové dvě koalice – Lukáš s Mirkou proti Jiřině a Šárce, Mária je spíš takový samorost a hraje si vlastní, docela zábavnou hru. Úkol týdne je splnitelný a zdraví prospěšný – soutěžící mají vytvořit nějakou pořádnou vitamínovou bombu. Kdo bude největší hráč a kdo komu poleze pěkně na nervy? A kdo to nakonec v Plzeňském kraji celé vyhraje a zachová se jako grand? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a dozvíte se to!

 

Pondělí: Nejstarší soutěžící, úřednice a hasička Jiřina (56), vsadí překvapivě na mexickou kuchyni. Jak moc je ale mexická?

Jiřina Pechová
Jiřina Pechová
archiv TV Prima

„Když jsem se vzpamatovala z toho, že mě sestra přihlásila, tak jsem to pojala tak, že prostě musím vyhrát!“ Uvidíme, jak si nejstarší a sebevědomá hostitelka na startu plzeňského týdne povede a zda nás čeká kulinářský sprint. Jiřina by radši uvítala mladší muže, ženám prý moc nevěří. A má to ráda ostré, proto se rozhodla pro mexickou kuchyni. Začne stylově tequilou a během šmejdění v malém bytě si Lukáš ještě klidně sám nalije, to ho prý zajímá víc, než jak soupeři bydlí. Prostě jako doma… Jiřina se nebojí pálivé papriky ani chilli nebo čokolády v gulášové omáčce. Ale hosté budou přesto zklamaní, „mexiko“ si představovali trochu jinak. Šok způsobí už banán v předkrmu, který kombinuje sladkou chuť ovoce a slaninu, jídlo bylo mastné a bez pečiva. Hostitelka se vůbec o přílohy moc nestará, k mexickému guláši je jen chléb. Polévka připomíná spíš vývar, hostům chybí fazole. Mexický výlet končí v Čechách, jako sladká tečka jsou mini štrúdlíky. Docela dobré a hned dva, se šlehačkou a malinami, ale pro Lukáše moc obyčejné… Zábava u stolu je docela napínavá hra pro šikovné ruce a postřeh, adekvátní k prostředí malého prostoru bytu. A jak dopadne úkol týdne? Jiřinu potrápí technika, ale nakonec ovocný koktejl zvládne…

 

Úterý: Barista Lukáš (23) chce holkám nabídnout něco nového, neotřelého a kvalitního, ale moc nepochodí. Nebo ano?

Lukáš Havlena
Lukáš Havlena
archiv TV Prima

Lukáš a jeho přítelkyně jsou vášnivými diváky pořadu Prostřeno!, takže není divu, že si to jediný muž plzeňského týdne chtěl také vyzkoušet na vlastní kůži. Příští rok se míní oženit a na výhru už má doma dokonce připravené prasátko! Naplní ho? Prý jediná jeho taktika spočívá v tom, že chce co nejlépe uvařit z kvalitních surovin, na to klade velký důraz. Lukáš si prostě věří, ale po včerejšku se začíná bát, zda to holky vůbec ocení. Pravda je, že třeba Mária ani neví, co je roastbeef. A hostitel si své vaření neulehčuje, postupuje metodou pokus-omyl. Nejprve zapomene maso před pečením zostra zatáhnout na pánvi, to ale včas napraví.

Místo polévky dva předkrmy

Místo polévky podává dva předkrmy, po roastbeefu jsou na řadě parmské lilky, zapečené s rajskou omáčkou a parmazánem. I lilek se musí nejprve opéct a teprve pak naskládat do formiček, takže příprava opět nadvakrát. Kuchař kleje, ale snaží se. Na přípitek barman Lukáš vtipně zkombinuje úkol týdne s proseccem. Roastbeef dámám připadá tuhý a ještě krvavý. Přestože o sobě Lukáš říká, že je „splachovací“, když hází do koše nedojedené luxusní hovězí, pění mu krev v žilách. A o moc lépe nedopadnou ani lilky s domácím bazalkovým pestem. Hlavního chodu se Lukáš po té studené sprše už vysloveně bojí. Maso z argentinské svíčkové ho stálo čtyři a půl tisíce! Jenže… holkám steaky i přílohy moc chutnají, proč to ale kuchař vůbec neosolil? A mladý hostitel chce děvčatům nakonec ukázat, co všechno ještě umí. Pozve je k sobě do podniku, kde jim k ozdobené kávě podává svůj raw dezert, který také sklidí většinou chválu – jen ta přemoudřelá Šárka s Jiřinou Lukáše pěkně štvou…

 

Středa: Umí mladá maminka Šárka (20) vůbec vařit? Lukáš si to nemyslí…

Šárka Navarová
Šárka Navarová
archiv TV Prima

Šárčině bytu v Klatovech vládne mainská mývalí kočka, raubíř a obr, který už stačil zničit několik židlí. Podle Lukáše je Šárka staromódní a předpokládá, že ani u ní doma nebo na talíři to žádná moderna nebude. A Mirka má zase pocit, že poradkyně pro zdraví a krásu na mateřské dovolené „všechno ví a všude byla“. Je to pravda? Lukáš je po včerejšku na kritickou hostitelku docela naštvaný, a tak je velice zvědavý, co jako kuchařka předvede. Sama Šárka prý s vítězstvím moc nepočítá, spoléhá na jídla, která jim doma chutnají. Její sametový dezert všichni tipují na nepečený dort, ale mýlí se. Šárka upeče krásný dort s čerstvým ovocem, to je ta povedená závěrečná tečka. Start je ale horší. První „salát na špejli“ je něco mezi improvizovaným caprese a šopákem a hosté jsou z předkrmu docela zaskočení. Horší začátek si snad Šárka ani nemohla přát.

Dojde i na slzy

Zeleninový krém z baby zeleniny je posypán chlebovými krutony a pečenou šunkou. Pro Mirku je to „hustá kejda“ a Lukáš Šárku kritizuje, že si do polévky neobstarala čerstvý hrášek. Čas na to měla… Teď zase pro změnu vypění Šárka, od Lukáše si nic líbit nenechá. V kuchyni pak ale dojde na slzičky. Atmosféra houstne a nic tomu nepomůže, že k dvojímu druhu masa na pivě je jako příloha jen opečený toust z kupované bagetky. Ani moc hezky hlavní chod nevypadá, navíc na něj hladoví hosté dlouho čekají, zatím se moc nenajedli. Naštěstí kančí i hovězí maso je měkoučké, ale hrdá hostitelka je přesto uražená, i když ji Lukáš v závěru chválí. Jak bude jediný muž spolupracovat ve dvojici při výrobě věnců, pletených z papíru? To je totiž kreativní zábava a Šárčina velká záliba.

 

Čtvrtek: Mária (26), vdaná maminka na mateřské, se taktiků nebojí. Sama taktizuje a do soutěže jde s plným nasazením!

Mária Kunštárová
Mária Kunštárová
archiv TV Prima

„Kdybych věděla, že se Jiřina tím česnekem udusí, tak bych ho tam dala víc!“ prohlásí hostitelka nad svým předkrmem, sýrovou roládou s bagetkou, a dost tím prozradí o čtvrteční náladě u stolu. Lukáš je podivně zamlklý a k předkrmu prý nemá co říct. Taková odpověď ale Máně nestačí. Buď mu to chutnalo, nebo nechutnalo, jak to tedy je? A co knedlíčková polévka? Tady se Lukáš strefil. Je opravdu jen z kostky? Hostitelka je záhadná, nechce prozradit, z čeho ten vývar vlastně je. Na Šárčino naléhání neodpoví, jen mlží. „Já si myslím, že je to jen voda,“ soudí Lukáš. Ano, voda s kostkami masoxu a knedlíčky. A ty zase nejí Jiřina, ale Máňa jí to nevěří. A co ještě Lukáš odhadne? Že roláda na hlavní chod bude z mletého masa. Prostě u Márie si prý připadá jako na návštěvě u babičky. A tetelí se radostí, jak správně vše tipnul. A ještě si z recese řekne o tatarku, aby to měl komplet. Bohužel, brambory jsou studené, ale jinak je to podle Jiřiny nejlepší jídlo, co zatím na návštěvě dostala. Sekaná bez chuti určitě není, Mária asi takovou každodenní obyčejnou českou kuchyni „válí“, aspoň manžel si to pochvaluje. U stolu se řeší obloha k jídlu, Lukáš ji neuznává, dal by si radši salát, ale soupeřky jsou za oblohu na talíři vděčné. A jak dopadne ochutnávka koření? Který z všeználků ve čtvrtek zvítězí? Je to obtížné, protože koření už je vyčichlé, nijak čerstvé. Jak přišel ke svému názvu moučník „ledové kostky“? To hostitelka neví, ale je dobrý a hodně krémový, i když pro někoho málo sladký. Úkol týdne pohodová Mária vyřeší docela vtipně… Nebudou ji ty vtípky ale stát nějaké body?

 

Pátek: Invalidní důchodkyně Miroslava (34) „drží“ s Lukášem, spřátelená koalice Jiřina - Šárka ale Mirku moc nemusí

Miroslava Foltynová
Miroslava Foltynová
archiv TV Prima

Poslední hostitelka se do pořadu dostala jako náhradnice za svoji maminku, která onemocněla. A protože Mirka ráda vaří, šla do toho. Hostitelka je sympatická nejen Lukášovi tím, jak je usměvavá, pohodová a tolerantní. Doma má krásně naklizeno a vydekorovaný byt. Lukášovi je páteční kuchařka sice nejsympatičtější, ale ani od ní neočekává žádné kulinářské zázraky, předpokládá, že to bude zase nějaká varianta českého vaření. Proto ho příjemně překvapí předkrmový tatarák z lososa, na kterém si pochutná. To bohužel ale vůbec neplatí pro Šárku, která ryby nejí, ani pro Jiřinu, která je má radši pečené. Poslední vývar je asi nejpoctivější ze všech a plavou v něm dobré domácí nudle, jenže pro Jiřinu jsou až moc dlouhé. Zvědavost vzbudí „roudenské hovězí závitky“ na hlavní chod, nazvané ne podle místa vzniku, ale podle šéfkuchaře, který si jídlo vymyslel. Mirka k závitkům plněným klobáskou a kysaným zelím uvaří šťouchané brambory a šťávu, aby vše dobře chutnalo a jídlo nebylo suché, což se jí asi povedlo. I když to je velká porce, hosté skoro všechno pěkně zbaští. To ale neplatí o dezertu se žlutým želé a krémem – nikdo už prostě nemůže. Mirka se o své hosty pečlivě stará a ještě připraví (podle Lukáše) nejchutnější vitaminovou bombu týdne v podobě fresh nápoje.

A co ještě si hosté po zábavě u stolu a dezertu nenechají ujít? Dojde i na trpkou chvíli pravdy, té se iniciativně nakonec chopí „strážce kvality“ Lukáš, který se nechtěl hádat u jídla. Pak to ale holkám všechno poví – sice slušně, ale brutálně upřímně. A kdo se bude radovat nakonec?


Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.50 a hlasujte!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama