Jarní špíz

První hostitel měl trochu problémy s výrobou trochu netradičních špízů, nakonec to ale zvládl.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Michal Holec

Jarní špíz
Jarní špíz

Suroviny

kuřecí prsní řízky
1 kscuketa
1 kscitron
hrstčerstvá bazalka
1 lžičkasladká mletá paprika
1 stroužekčesnek
olivový olej
2 ksčervená paprika
12 kscherry rajčátka
1 ksledový salát
mořská sůl
2 většímrkev
černý pepř
2 hrstizelené olivy
Reklama

Postup

  1. Marináda: Do menší misky nastrouháme stroužek česneku a kůru z půlky citronu, který jsme předtím spařili vroucí vodou. Přidáme mletou červenou papriku a olivový olej. Ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem, důkladně promícháme.
  2. Špízy: Kuřecí prsa nakrájíme podélně na ploché řízečky a přes fólii je lehce naklepeme. Maso potřeme připravenou marinádou a nakrájíme na dlouhé tenké proužky. Proužky posypeme trochou čerstvého tymiánu a necháme odstát, aby se chutě propojily. Mezitím omytou cuketu škrabkou nakrájíme na dlouhé tenké pásky. Stejným způsobem nakrájíme očištěnou a omytou mrkev.
  3. Na každý proužek masa položíme pásek cukety a mrkve. Ochutíme solí a pepřem. Proužky masa se zeleninou napichujeme na špejle ve tvaru vlnovky. Špízy opékáme na rozpálené grilovací pánvi s trochou olivového oleje do zlatohněda. Nakonec špízy na pánvi pokapeme šťávou z půlky citrónu.
  4. Salát: Červenou papriku a ledový salát nakrájíme na kostky, cherry rajčátka na čtvrtky, zelené olivy překrojíme na poloviny a bazalku na větší kousky. Zeleninu přendáme do větší mísy a pokapeme šťávou z půlky citrónu a trochy olivového oleje. Ochutíme solí a mletým černým pepřem. Zlehka promícháme.
  5. Servírování: Na talíř servírujeme nejdřív zeleninový salát a poté opečené kuřecí špízy.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama