Příště uvidíte Prostřeno! z Moravskoslezského kraje

Barvy Moravskoslezského kraje budou hájit čtyři ženy a jeden mladý muž, kterému patří finále. Kdo si chtěl poslední chod ulehčit tím, že udělá nepečený dezert, stejně se pečení nevyhne.
Právě připravujeme
Právě připravujeme
thinkstock.com

Úkolem týdne je totiž cupcake - sladký korpus se sladkou náplní a ozdobami, importovaný k nám z angloamerických končin. Tento malý dortík může být uměleckým dílem, když se to umí a máte dost fantazie – a času. A to je právě to, co našim soutěžícím většinou chybí. Musí toho stihnout mnohem, mnohem víc a ještě jim (většinou) tečou nervy. Nebo mají ošlehaní Slezané pro strach uděláno? Dívejte se!

První hostitelka Monika (29), maminka na rodičovské dovolené, připraví své oblíbené, poměrně odlehčené menu: 1) Ředkvičkový salát 2) Rajčatová polévka 3.) Zapečené maso na rajčatech 4) Košíčky. Nebudou mít hosté hlad? Rozpačití jsou z velkých těstovin v polévce, husté jako omáčka, záhadou je pro ně i úkol týdne. První večer se u stolu vedou hovory téměř jen o jídle, bavičem se rýsuje být mladík Martin. Adina se svěří s tím, že dodržuje bezlepkovou dietu, ale nijak na své soupeře netlačí, aby se jí přizpůsobovali, a to také skutečně dodrží.

V úterý se k plotně postaví učitelka Adina (28). Mladá maminka na mateřské dovolené vaření doslova miluje a zajímá se o moderní gastronomii, takže ji celkem nic nezaskočí a recepty pro celiaky „předepisuje“ jen sobě. V kuchyni se nebojí experimentovat ani kombinovat neobvyklé chutě: 1) Paštiku v máslovém kabátku, cibulový chléb 2) Batátový krém 3) Pečené kachní stehýnko na hruškách a bílém víně s červeným zelím, karlovarský knedlík 4) Zimní cheesecake. Soupeři si lámou hlavu nad batátovým krémem, ale na večeři si pochutnají. Všem je jasné, že Adina sune laťku hodně vysoko a v některých hlavách začíná blikat slovo taktika. I úterní zábava bude u talentované hostitelky vydařená.

Třetí večeři v pořadí uvaří v otcově bytě svobodná, ale šťastně zadaná studentka Slezské univerzity Denisa (23). Ta vsadila hlavně na vepřovou panenku a svůj nový gril. Hostům s úsměvem svěří, že její přípravu poctivě trénovala. Nakoupila pět kilo masa a grilovala pořád dokola – prý už panenku nemůže nikdo z rodiny ani vidět. Ale co hosté? Jak jim zachutná Denisino menu? 1) Sýrová variace 2) Zeleninový krém 3) Grilovaná panenka s brusinkovou omáčkou a opékanými brambory 4) Barevná dobrota. Název předkrmu a moučníku spustí stavidla fantazie a dezert po velmi akční zábavě všechny znovu pobaví a rozesměje – a ne jednou!

Na čtvrtek, který se odehraje v Petřvaldu, jsou už všichni zvědaví, protože vaří paní Iveta (50). Zkušená kuchařka polovinu života prožila v Itálii, kde se dvakrát provdala a kde zůstaly její čtyři děti. Není tedy divu, že připraví italské menu, ve kterém nechybí například sépie, parmské lilky nebo ossobuco s šafránovým rizotem po milánsku či letní tiramisu. Ne všechny hosty ale kulinářsko-naučný výlet do různých italských regionů potěší a atmosféra u stolu je poněkud stísněná. A bohužel není také vůbec jisté, jestli Iveta stihne úkol týdne. Co na to ostatní?

V posledním kuchaři Martinovi (23) se dámy tak úplně nevyznají. Není jeho mladická roztomilost jen taktika? Nepředvede Martin ve finále oslňující výkon s úžasným menu, které jim vyrazí dech? Usměvavý pracující vysokoškolák si ženský kolektiv přál a doufal, že ženy jeho vaření ocení. Ale soupeřky jen tak zadarmo Martinovi kvůli jeho krásným očím nic nedarují. Co se bude v pátek podávat? 1) Zapečený plněný žampion s bagetkou a salátkem 2) Krémová dýňová polévka s opečeným toustem 3) Hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou, podávaná s bramborovou kaší 4) Švýcarská roláda. Jak to nakonec dopadne?

Kdo v moravskoslezském Prostřeno! vyhraje krásných 50 000 korun? To se dozvíte příště!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama