Domácí houstičky
- sůl 1 lžička
Vaječný aspik
Postup přípravy
- Vaječný aspik: Uvařená vejce, cibuli a salám nakrájíme na kostičky a dále přidáme scezenou zeleninu, majolku a vše promícháme. Nálev ze salátu doplníme do 300 ml vodou. Tekutinu rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné dáme vařit kostku masoxu a ve druhé namočíme obsah sáčku želatiny, kterou za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme a necháme chladnout. Potom vše smícháme dohromady a vložíme do chlebíčkové formy. Necháme ztuhnout několik hodin v chladničce.
- Domácí houstičky: Z kvasnic, cukru a trochy mléka uděláme kvásek a necháme vykynout. Pak přidáme mouku, rozehřáté sádlo, mléko s rozšlehaným vejcem a solí a vypracujeme vláčné těsto. Pod utěrkou necháme kynout asi hodinu. Těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 10-12 dílů, ty rozdělíme na tři dílky a uděláme válečky a pleteme jako cop. Housky přendáme na pečicí papír a necháme chvíli odpočinout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 až 200°C asi 30 minut.