Vaječný aspik s domácí houstičkou

Vaječná tlačenka se v pořadu nedělá moc často, proto si ji paní Alena č. 2 vybrala - a dobře udělala. Chutnala všem kromě Ondřeje…

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Alena Čižínská

Vaječný aspik s domácí houstičkou
Vaječný aspik s domácí houstičkou

Suroviny

Vaječný aspik
6vajec
1sterilovaný zeleninový salát malý
1cibule
200 gměkkého salámu
250 gmajolky
1 kostkamasoxu
želatina na vaječnou tlačenku
Domácí houstičky
500 ghladké mouky
1/2kostky kvasnic
300 mlmléka
1žloutek
2 lžícesádla
1 lžičkasoli
1 lžičkacukru
1vejce na pomazání
mák a sůl na posypání
Reklama

Postup

  1. Vaječný aspik: Uvařená vejce, cibuli a salám nakrájíme na kostičky a dále přidáme scezenou zeleninu, majolku a vše promícháme. Nálev ze salátu doplníme do 300 ml vodou. Tekutinu rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné dáme vařit kostku masoxu a ve druhé namočíme obsah sáčku želatiny, kterou za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme a necháme chladnout. Potom vše smícháme dohromady a vložíme do chlebíčkové formy. Necháme ztuhnout několik hodin v chladničce.
  2. Domácí houstičky: Z kvasnic, cukru a trochy mléka uděláme kvásek a necháme vykynout. Pak přidáme mouku, rozehřáté sádlo, mléko s rozšlehaným vejcem a solí a vypracujeme vláčné těsto. Pod utěrkou necháme kynout asi hodinu. Těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 10-12 dílů, ty rozdělíme na tři dílky a uděláme válečky a pleteme jako cop. Housky přendáme na pečicí papír a necháme chvíli odpočinout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 až 200°C asi 30 minut.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama