Variace dortíků

Se svou dvojitou sladkou tečkou si hostitel dost vyhrál. I když ho to stálo hodně potu a sil – vyplatilo se…

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Richard Stárek

Variace dortíků
Variace dortíků

Suroviny

První dortík
2 hrnkymouky
1 hrnekcukru
kypřicí prášek
vanilkový cukr
5 lžickakaa
1 hrnekoleje
1 hrnekvody
500 mlsmetany na šlehání
2čokolády na vaření
2vejce
3 lžícemoučkového cukru
300 gsezonního ovoce
Druhý dortík
1želatina
250 mlvoda
120 gpolohrubé mouky
120 gmoučkového cukru
2 lžícevody
500 mlsmetany ke šlehání
500 gmascarpone
6 vajec
sezonní ovoce
Reklama

Postup

  1. Mouku, cukr, olej, vodu, vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme v těsto. Dáme na plech a pečeme 20-30 minut na 180°C . Smetanu dáme do hrnce a ohřejeme – nevaříme! Přidáme rozlámanou čokoládu, moučkový cukr a kakao a metličkou rozmícháme do úplného spojení. Necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne) a vyšleháme dotuha. Z upečeného korpusu vykrojíme kolečka, namažeme šlehačkou, posypeme kakaem a ozdobíme ovocem.
  2. Rozdělíme si bílky od žloutků. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s polovinou cukru a vodou vyšleháme do husté pěny, přidáme mouku, lehce zašleháme a přidáme třetinu sněhu. Promícháme. Přilijeme těsto do zbytku bílků a opatrně smícháme. Dáme na plech a pečeme při 180°C 10 – 15 minut. Smetanu vyšleháme dotuha, přidáme mascarpone a zašleháme. Z korpusu vykrojíme kolečka, natřeme krémem, ozdobíme ovocem a ošetříme želatinou.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama