Komplet recepty z 1. dílu Rozpal to, šéfe!

Tak a teď vy. Jak Zdeněk Pohlreich slibuje ve svém novém pořadu, níže na našem webu najdete všechny recepty z odvysílaného dílu. K přípravě těchto hodů vám skutečně stačí jen gril a pěkné počasí.
Už umíte francouzský dresing? Zdeněk Pohlreich vás to naučí.
Už umíte francouzský dresing? Zdeněk Pohlreich vás to naučí.
Reklama

Pokud vám nedělní grilování se Zdeňkem Pohlraichem uniklo, pusťte si celý 1. díl ještě jednou na Prima PLAY

Zajímavosti a bonusy z pořadu najdete ve speciálu Rozpal to, šéfe!

 

 

 

 

 

1. recept

SELSKÝ CHLÉB SE ZAPEČENÝMI VEJCI

Na své si v novém pořadu Rozpal to, šéfe! přijde každý strávník. Šéf umí na delikatesu povýšit i běžný krajíc chleba. Foto: Marek Dienstl

Suroviny:

4 krajíce domácího chléba
4 vejce
2 jarní cibulky
4 plátky slaniny
olej
hořčice
sůl
pepř

 

Postup:

Uprostřed každého krajíce chleba vykrojíme skleničkou kolečko. Chleby zakápneme olejem a opečeme je v pánvi. Do otvoru vyklepneme vajíčko, osolíme, opepříme a smažíme, dokud nebude bílek tuhý. Do pánve vložíme i plátky slaniny a pečeme dokřupava. Krajíce naservírujeme na talíř, potřeme hořčicí, přidáme křupavou slaninu a zasypeme nakrájenou jarní cibulkou.

 

2. recept

LÍVANCE S JAVOROVÝM SIRUPEM A SE SLANINOU

Suroviny:

Těsto na lívance:
8 g droždí
185 g mléka
140 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli                                                                                                                                                                
12 plátků slaniny
javorový sirup
moučkový cukr na posypání
olej

 

Postup:

Na lívancové těsto potřebujeme nejdříve ohřát mléko, ve kterém pak rozmícháme droždí. Přisypeme mouku a promícháme. Nakonec do těsta vmícháme vejce a špetku soli. Těsto necháme alespoň půl hodinky kynout pod utěrkou.

Na pánvi s kapkou oleje upečeme lívance dozlatova. Do pánve položíme i plátky slaniny a opečeme je dokřupava.

Lívance servírujeme na sebe, prokládáme křupavou slaninou. Nakonec je pořádně zalijeme javorovým sirupem a zasněžíme moučkovým cukrem.

 

3. recept

VEPŘOVÁ KRKOVICE NA GRILU S ČESNEKEM

Suroviny:

cca 750 g krkovice v celku
1 palička česneku
olivový olej
kmín
pepř
sůl

 

Postup:

Krkovici našpikujeme polovinou česnekových stroužků, nasolíme, opepříme a okořeníme kmínem. Přendáme na připravený alobal, obsypeme zbylým česnekem, zalijeme olivovým olejem a zabalíme dvojitě do alobalu, aby nic z balíčku neuniklo, a dáme na rozpálený gril pod poklici grilovat za občasného otáčení – asi 40 min.

Hotové maso vyjmeme z grilu a necháme odpočívat zabalené v alobalu.

 

 4. recept

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

 

Suroviny:

3 ks velké červené řepy čerstvé
olivový olej
sůl, pepř, cukr na dochucení
svazek jarní cibulky
citron
červené jablko

 

Postup:

Oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji do mísy, přidáme sekanou jarní cibulku a červené jablko nakrájené na malé kousky, citronovou šťávu, olivový olej, osolíme, opepříme a zlehka dosladíme dle chuti a dobře promícháme. Můžeme přidat čerstvé bylinky dle libosti.

 

5. recept

FRANCOUZSKÝ DRESINK

Už umíte francouzský dresing? Zdeněk Pohlreich vás to naučí.

Suroviny:

3 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce červeného vinného octa
1 ½ lžíce medu nebo javorového sirupu
180 ml stolního oleje
1 žloutek ( nemusí být, ale dresink je krémovější)
sůl a pepř na dochucení

 

Postup:

V misce rozmícháme hořčici, ocet, sůl a pepř. Vmícháme med. Přidáme žloutek a zašleháme, poté po malých částech zašleháváme olej do emulze. Pokud se vám emulze srazí a začne se oddělovat, dejte ji hodně vychladit a vezměte novou misku, přidejte 1 lžíci hořčice a 1 lžíci medu, zamíchejte a po malých částech zašlehávejte emulzi, než se vše spojí.

6. recept

CITRONOVÁ LIMONÁDA

 

Budete potřebovat:

6 ks citronů
4 ks limetky
1 ks pomeranče
40 dkg cukru krupice
1,5 l perlivé vody
led
1 citron a 1 limetku na ozdobu
čerstvou meduňku

 

Postup:

Citrony omyjeme a kůru nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme šťávu z citronů, limetek a pomeranče. Citronovou kůru povaříme s cukrem v 0,5 l vody. Necháme zchladit a poté přecedíme přes síto do džbánu. Do džbánu dále přidáme vymačkanou šťávu, dolijeme vychlazenou perlivou vodou a promícháme. Do sklenice dáme led, natrhané lístky meduňky a nalijeme limonádu. Zdobíme plátky citronu, limetky a lístky meduňky.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Reklama
Reklama